19 januari, 2022

Lättdriven svensk elbåt för lugna förhållanden på sjön

Ett samarbete mellan de svenska företagen Pol Boat och Above har resulterat i Pol Lux. Det är en svenskbyggd båt med otraditionell design.

Bakom Pol Lux står Gustav Larsson, marinkonstruktör och passionerad roddare. Han ville skapa en båt som inte främst fokuserade på höga hastigheter utan mer på roddbåtarnas smidighet och smidighet. Pol Lux är därför en lättmanövrerad och familjevänlig båt som troligen passar bäst lugna turer på sjön. Konstruktionen ser inte direkt ut att vara tänkt för några turer på öppet hav…

Den helt elektrifierade drivlina drivs av solen och är byggd i lätta vatten- och vindtåliga material. Toppfarten anges till tolv knop och fyra knop för ren soldrift via solpaneler. Några ytterligare tekniska uppgifter om de två elmotorerna (en i varje skrov) har vi inte sett.

Båten är av katamarantyp med två strömlinjeformade skrov. Det skapar utrymme för ett stort däck. Båten är modulärt uppbyggd och kan anpassas efter användarens behov. Det finns gott om förvaringsutrymmen ombord i vattentäta moduler. Bland annat kan det aktre bordet tas bort helt och bytas mot en grill.

Taket kan förses med två solpaneler som ger energi till batterierna.

Fakta Pol Lux:

Längd:                     7,8 m

Bredd:                      2,50 m

Toppfart:                  12 knop

Marschfart:               7 knop

Solcellsfart:              4 knop

Räckvidd:                 60 Nm

Personer:                 8

Info:                         https://polboat.se/