26 januari, 2022

Yamaha i nya samarbeten med båtmärken

Yamaha har utvecklat sina samarbeten med båtbyggare i Europa. Förra året inledde de samarbeten med bland andra Invictus Yacht, White Shark Boats och nykomlingen Quarken Boats från Finland som snart ska lanseras.

Det här året startade med två nya samarbeten med de välkända båttillverkarna Lomac Nautica och Zodiac Nautic RIB, som båda är stora producenter av RIB-båtar. Avtalet gör att Yamaha blir förstaval för utombordsmotorer för de här tillverkarna. Ett treårigt OEM-system (Original Equipment Manufacturer) för riggning ger båtbyggarna möjlighet att utnyttja en mängd moderna riggningsartiklar från Yamaha.

Lomac Nautica är ett stolt familjeägt företag i tre generationer med 60 års erfarenhet och typisk italiensk designen. Den tredje generationen av Lo Manto-familjen fortsätter driva båttillverkningen.

Företaget framställer en mängd modeller i sex olika serier, från den 14 m långa GranTurismo 14.0 med dubbla XTO V8 på 425 hk eller trippla V6 på 300 hk till Euforia 580 med sina 130 hk.

Det andra nya samarbetet gäller Zodiac. På 1930-talet uppfann Pierre Debroutelle, en av Zodiac Nautics ingenjörer, en av de första prototyperna för uppblåsbara båtar för Aéronavale, som sökte en innovativ och enkel lösning för militärtransporter. Idag erbjuder Zodiac Nautic även en mängd båtmodeller för fritidsmarknaden. En av de Yamahamotorer som används är den superkompakta 200 hk som passar Medline-serien, där motorns smala mått ger bra plats för badplattformen. Även de mindre modellerna i Zodiac Pro- och Open-serierna förses med motorer från den japanska tillverkaren.