21 februari, 2022

Egen badbrygga förbättrade båten

Ulf Rickardsson har byggt en egen höj- och sänkbar badbrygga till sin Princess V42. Det fanns inga färdiga lösningar, så Ulf gjorde en egen konstruktion.

Text: Lars-Åke Redéen

Ulf Rickardsson i Kalmar har en Princess V42 från 2004. Det är den första generationen av denna succéartade modell från det engelska varvet.

När vår familj är ute på sjön har vi tidigare alltid haft en liten jolle med oss till barnen, men med tiden byttes den ut mot en vattenskoter. Kruxet var då att kunna transportera och hantera skotern på bästa sätt.

– Jag och några kompisar som också har båt diskuterade vad smidigt det hade varit med en nedfällbar badbrygga på våra båtar. Det fanns inget på marknaden som passade våra behov, så vi konstruerade och byggde en egen höj- och sänkbar badbrygga, säger Ulf.

– Jag har inte sågat i plastbåtar innan, så jag tyckte att det var läskigt. Men en av mina kompisar kom med en såg och började kapa i min Princess.

Efter detta började Ulf konstruera och bygga tre olika prototyper till badbryggan. Han är konstruktör med tillgång till kunskap och rätt verktyg.

– Jag ritade och gjorde hållfasthetsberäkningar och därefter gjorde vi prototyper till den rostfria konstruktionen i en CNC-fräs. Ett villkor var att kunna köra ut badbryggan en halvmeter från båtens akterspegel innan den skulle sänkas ner i vattnet.

Ulf ville att det skulle se ut som att badbryggan ingick i båten som original. Samtidigt skulle allt vara funktionellt och även innehålla ett stöd för vattenskotern som var konstruerat så att man varken ser stödet eller slår tårna i det.

– Vi tog fram alla delar till badbryggan i rostfritt. De är konstruerade för att skäras ut med laser och sättas ihop ungefär som en Legobyggsats. Därefter monterades de på den modifierade badbryggan i plast.

– Nu har vi kört med badbryggan en säsong och allt har fungerat bra. Jag har inte haft några problem.

Badbryggan höjs och sänks med hydraulik, som drivs av en standardpump. Bryggan är konstruerad för att kunna lyfta 600 kg, vilket behövs när bara skotern väger 150–200 kg. Förutom Ulfs Princess V42 har bryggan även monterats på en Princess 45 och en Draco.

Mer info: www.kalmarproduktutveckling.se

 

Bildtexter:

Ulf Rickardsson med den avsågade badbryggan till sin Princess V42.
Fästet till den höj- och sänkbara konstruktionen för badbryggan sett underifrån.
Akterspegeln ombyggd och modifierad inför monteringen.
Slutresultat blev både funktionellt och snyggt. Badbryggan ser ut att alltid ha funnits på båten.