28 februari, 2022

Elevernas val av upphittad plast ställs ut på museum

I höstas genomfördes initiativet Plastslöjd av Tekniska museet i Stockholm i samarbete med Håll Sverige Rent och Hand in Hand. Klass 8A på Bilingual Montessori School of Lund byggde en val av upphittad plast och programmerade den med motorer, sensorer och högtalare. Från 17 februari visas valen i sin naturliga miljö på Tekniska museet i Stockholm.

Plast är ett av vår tids största miljöproblem. För att lyfta frågan har Tekniska museet tillsammans med Håll Sverige Rent och Hand in Hand under hösten engagerat skolor i initiativet Plastslöjd. Bland de slöjdade bidragen har ett valts ut för att visas upp på Tekniska museet – valen som drabbats av mänsklighetens nedskräpning av världshaven.

Plastslöjd är en del av det internationella projektet Waves of change, som drivs av Hand in Hand och Håll Sverige Rent.

– Vi är stolta över att vara en del av det här projektet som även adresserar problemet med plast internationellt, där vi rent konkret kommer kunna hindra plasten från att hamna i våra världshav och samtidigt jobba mot en mer cirkulär ekonomi och i slutändan fattigdomsbekämpning genom återbruk och återvinning. Att se kreativiteten och medvetenheten som finns hos unga människor idag väcker stora hopp om framtiden, säger Anna Bertmar Khan, programchef på Hand in Hand.

Kasper Åkesson, Sorana Gosoiu och Maja Hivert i klass 8A på Bilingual Montessori School of Lund är trion som skapat valen. Så här beskriver de sin skapelse:

– Vi hade redan från början en tanke om att göra en val av plast då vi ville bygga något med ett realistiskt budskap om vår miljö. Så när vi var ute och letade efter plast ville vi hitta något större plastbas men vi ville även hitta mindre plastföremål som djuren i vår miljö ofta sväljer. När skulpturen var byggd ville vi gärna få stjärtfenan att röra på sig men tog då en liten bil som vi byggt på tekniken som den fick åka runt på. Bilen som vi har använt är en Makeblock Robot. Den har sensorer och kan även spela musik.

Bildtext: Valen är tillverkad av upphittad plast och programmerad för att röra på sig. Foto: Tekniska Museet.