28 februari, 2022

Candela C-8 på första flygturen i Stockholm

Den svenska elbåtstillverkaren Candela Speedboat har sjösatt sin nya modell, som därmed har börjat ”flyga”. På bilderna känns linjerna igen väldigt väl från de dataskisser som Candela i Stockholm presenterade i höstas. Det har gått riktigt snabbt från renderingar till verkliga tester.

Nya C-8 benämns av företaget som ”Iphone moment for electric boats”. Det är en 8,5 m lång daycruiser med mer plats än i den första modellen, Candela C-7. Mottagandet blev mycket positivt för C-8, som enligt uppgift har förhandsbokats i minst ett hundratal exemplar.

Enligt tillverkarens uppgifter får C-8 den längsta räckvidden som någon elbåt har i dagsläget med batterier som räcker till över 50 Nm körning.

Det är med den här modellen som Candela hoppas kunna nå riktigt stora volymer i försäljningen av sina elbåtar.

– Med C-7 bevisade vi att vår bärplansteknologi inte bara ger lång räckvidd utan även ger en bra upplevelse på sjön med sina mjuka egenskaper i vågorna. C-7 var mer som en handbyggd sportbil som aldrig var avsedd för stora volymer, säger Candelas grundare och vd, Gustav Hasselskog.

– Med nya C-8 lyfter vi tekniken till en ny nivå. Samtidigt fokuserar vi på att bygga en båt med all den komfort som kunderna förväntar sig och detta i en båt som är konstruerad för massproduktion.

Den nya båten har en stor förarplats och plats för åtta personer, solbädd och en rymlig förkabin med dubbelsäng för två vuxna och en barnkoj för två samt en toalett. Priset är cirka 3,7 Mkr.

En av finesserna med en elbåt är dock att de är mycket billiga att äga tack vare låga driftskostnader. Enligt Candela är ”bränsleförbrukningen” 95 procent lägre än för båtar med konventionell förbränningsmotor.

Den nya modellen är utrustad med Candelas egenutvecklade elmotor, Candela C-POD, som varken behöver underhåll eller service. Den är avsedd att klara 3 000 timmars drift utan regelbunden service.

C-8 ska kunna cruisa i över 50 Nm på batteridrift i en fart kring 22 knop och drar då 16 kW/21 hk. En motsvarande bensindriven båt utrustas typiskt med en 300 hk utombordsmotor.

Fakta Candela C-8

Längd:                  8,5 m

Bredd:                   2,5 m

Marschfart:           22–24 m

Toppfart:               30 knop

Batteri:                  44 kWh litiumjon

Räckvidd:             50+ Nm

Motor:                   Candela C-POD, 55 kW

Vikt:                       815 kg

Djup:                     0,5 m (med bärplanen indragna)

Laddtid:                två timmar med trefasladdning

Info:                       www.candela.com

Bildtext: Candela C-8 har testats på sina första flygturen.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=m0fWO1KO8-E