12 mars, 2022

Världens största seglande superyacht tagen i beslag         

Nätet dras åt kring oligarkernas liv i lyx. Den senaste superyachten som har konfiskerats är världens största seglande superyacht – Sailing Yacht A. Det uppger Yachting World.

Detta är kanske inte världens vackraste yacht enligt alla bedömare, men säkerligen en av de allra mest påkostade. Den 143 m långa tremastaren Sailing Yacht A är helt extrem i det mesta. Även priset är extremt med minst 6 miljarder kronor och en årlig driftskostnad på uppåt 750 Mkr.

Fartyget, som konfiskerades i Italien, tillhör den ryska gödseloligarken (!) Andrey Melnichenko, som även äger den helt motordrivna superyachten A, som mest påminner om en gigantisk ubåt.

Den beslagtagna yachten byggdes 2015 i Tyskland hos Nobiskrug, som senare fick säljas under konkursmässiga former. Hon är på 12 550 gt och väcker uppmärksamhet var hon än kommer. Under en period efter. Sjösättningen testades hon i Östersjön.

Förutom sina väldiga segel har hon en rejäl motorisering med hybriddrift via MTU 20V 4000 M73L 2 050 rpm och 3 600 kW axeldrift. Elektrifieringen ombord är som på ett stort hotell med 14 050–24 050 rpm 2 800 kW generatorer som driver två Vacon 4 300 kW.

Sailing Yacht A har flera däck och minst två pooler ombord, balkonger med mera.

Putins egen superyacht, den mer diskreta Graceful är på endast 82 m och byggd 2014, även den i Tyskland med hos Blohm Voss. Graceful slussades snabbt ut ur Tyskland och till exklaven Kaliningrad sex dagar innan kriget i Ukraina inleddes för att rädda fartyget. Det blir dock väldigt svårt att genomföra några längre kryssningar med henne på grund av blockaderna mot Ryssland och Putins innersta krets.