21 mars, 2022

Fullbokade konvojer på Göta kanal

För- och eftersäsongen på Göta kanal ökar i popularitet. Detta leder till att trycket på vissa avgångsdatum är väldigt stort. För att säkerställa en bra kundupplevelse för de som köpt en biljett stänger kanalen bokningen vartefter konvojerna fylls.

– Under högsäsongen 14 juni till 15 augusti har vi slussarna öppna klockan 09.00–18.00 alla dagar i veckan. Då checkar man in och färdas på kanalen som man önskar, helt i sin egen takt med hjälp av 100 slussvärdar. På för- och eftersäsongen har vi färre slussvärdar i tjänst, vilket gör att fritidsbåtarna istället går i förbokade konvojer enligt en fastställd färdplan, säger kanalbolagets vd Roger Altsäter.

– För att säkerställa att vi kan följa färdplanen kommer vi att stänga avgångsdatum i takt med att konvojerna blir fullbokade. Det handlar helt och hållet om att kunna hålla vad vi lovar och ge en så bra och anpassad kundupplevelse som möjligt.

– Med vetskapen om att avgångsdatum kan bli fullbokade behöver man vara ute i god tid. Särskilt om man är intresserad av att gå ett speciellt datum på för- och eftersäsongen. Risken finns annars att just det datumet är fullbokat, säger Magnus Hollwin, Marknads- och kommunikationschef på Göta kanal.

Förra året var ett riktigt succéår. Kommande säsong, när kanalen firar 200 år, ser ut att bli lika bra.

– Vi har kommunicerat detta framför allt mot båtklubbarna i Skaraborg och Östergötland då för- och eftersäsongen är perioden när en stor andel av insjöbåtarna färdas på Göta kanal.

– För att möta upp ett ökat antal fritidsbåtar och kryssningsbåtarnas återkomst efter pandemin ökar vi på med tusen extra arbetstimmar i vår säsongsorganisation. Vi söker vi fler seniora slussvärdar till för- och eftersäsong. Den som är intresserad och har fyllt 65 år får gärna höra av sig till vårt huvudkontor. Detta i kombination med stora satsningar i kanalanläggningen gör att vi står väl rustade för att ta emot sommarens kanalbesökare, avslutar Magnus Hollwin.

Bildtext: Göta kanal blir allt populärare för båtfolket.