28 mars, 2022

Torqeedo visar nya hybrid- och elsystem för båtar

På Miami International Boat Show visade Torqeedo nya avancerade elektriska och hybridsystem för båtar. Bland nyheterna fanns en uppgradering av Torqeedos Cruise motorer och en kraftfull integrerad Deep Blue 50 kW segeldrev. Bland motorbåtarna med Torqeedomotorer visades RAND Mana 23 och en Ocean Renegade R5.

Torqeedos nya Cruise-serie består av 3 kW, 6 kW och 12 kW modeller (motsvarande ungefär 6–25 hk) som utombordare och för podinstallation. De är designade för att installeras tillsammans med Torqeedos Power-serie med litiumjonbatterier och är nu omkonstruerade för att ge upp till 50 procent mer effekt. De har också försetts med robust rigg i aluminium robusta delar i aluminium och en förbättrad rorkult.

Ytterligare en premiär gällde nya Deep Blue 50 kW segelbåtsdrev. Den har utvecklats i samarbete med ZF och introducerades på marknaden i en Beneteau Excess 15 katamaran.

Övriga förbättringar i serien Deep Blue inkluderar en uppgraderad 22 kW laddare och ett DC gränssnitt som underlättar för tredjepartsleverantörer som samarbetar med företaget.

RAND Mana 23 är en dansk eldriven daycruiser med en Cruise 12 kW utombordare och tre Power 48-5000 litiumjonbatterier samt en TorqLink. Båtens skrov är hydrodynamiskt designat för att minska motståndet i vattnet i farter upp till 12 knop. Elsystemet kan laddas med solceller.

Ocean Renegade R5 är en a 54 fots lyxig katamaran med dubbla 25 kW Deep Blue elmotorer, 40 kWh Deep Blue batteri och hydrogenererande system som laddar batterierna under segling.