25 mars, 2022

Fortfarande chans att beställa drömbåten inför sommaren

Nu är våren här på riktigt och kanske har även båtdrömmarna börjat spira? De senaste två åren har intresset för båtlivet skjutit i höjden rejält.  Trycket på båthandlarna är högt, men det finns fortfarande både båtar och motorer att köpa.

– Det har pratats om att alla lager är tömda och att det är omöjligt att få tag på en ny båt till sommaren. Men så illa är det inte, säger Mats Eriksson på Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Det finns fortfarande möjligheter att beställa drömbåten inför sommaren.

– Båtbranschen har under pandemin fått erfara, liksom så många andra branschen, problem med logistik, leveranser och brist på delar och komponenter till bland annat båtar och motorer, säger Mats Eriksson.

– Men det är alltid bra att vara ute i god tid, speciellt om man är ute efter en specifik båtmodell, motor, segel eller annan utrustning, säger han.

Både tillverkare och många återförsäljare av båtar börjar komma ikapp med sina leveranser. Många har tagit höjd för ännu en rekordsäsong så det finns goda chanser att beställa och få sin drömbåt inför säsongen.

Under vårens helger öppnar många marinhandlare på helgerna för att visa nyheter och inom kort även för provkörning och provsegling. Det arrangeras även mässor på olika håll i landet som kan vara ett bra sätt att jämföra olika typer av båtar och märken.

10 TIPS INFÖR BÅTKÖPET

Att köpa båt innebär för de flesta en stor investering i ekonomin. Men kostnaderna för att äga en båt kan skilja sig avsevärt beroende på vilken båttyp och vilken grad av service man vill ha. En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet, då blir båtlivet som ännu roligare!

 1. Hur ska du använda båten? Är det för längre semesterfärder utmed vår kust, dagsfärder från sommarstället eller som transport- eller fiskebåt? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt? Vilka är familjens behov? Hur många ska kunna sova ombord?
 2. Vill du ha en ny eller begagnad båt? Precis som med bilar har de olika för- och nackdelar. Köper du en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare har du ett grundläggande skydd i form av konsumentköplagen.
 3. Läs båttidningar och fråga vänner som har båt. Båtägare älskar att delge andra allt som har med deras egen båt att göra. Sök på Internet efter de båtar som intresserar dig. På SökBåt, www.sokbat.se, kan du söka i världens största båtdatabas på olika båtmodeller. Där finns även tusentals annonser för båtar och tillbehör från seriösa handlare och mäklare.
 4. Gå på en båtmässa! Här finns båtar av alla modeller att se på riktigt. Det finns någon att fråga och det är lätt att jämföra olika båttyper och hitta en som passar dig. Kunskaperna kan du använda till att hitta en ny eller begagnad båt.
 5. Gå en navigationskurs. Förbered ditt båtköp med att bygga kunskaper. En kurs gör att du känner dig säker och vet lite mer inför din första båttur.
 6. Fråga någon som vet. En bra båthandlare hjälper dig att hitta rätt båt för dina behov. En båtmäklare säljer privatägda båtar och kan också hjälpa dig. Genom en handlare eller båtmäklare kan du också få hjälp med båtfinansiering via banker och att få en bra försäkring till din båt.
 7. Kontrollera båtens andrahandsvärde. En populär serietillverkad båt är oftast ett bättre köp än en udda båt.
 8. Beräkna bruks- och servicekostnaderna. Servicekostnaderna skiljer om det är en utombords- eller inombordsmotor. Drivs motorn av bensin eller diesel? Behövs nya segel? Vad kostar försäkringen samt sommar- och vinterförvaringen?
 9. Tänk även på tillbehörsköpen om du köper en ny båt. Det kan vara ganska mycket som tillkommer. Köper du en begagnad båt finns normalt många tillbehör redan ombord men även här kan det vara bra att tänka på vad som kommer med och inte.
 10. Undersök tillgången på båtplatser, både för sommaren och vintern, i området där du vill ha din båt. Båtklubbar, marinor/varv samt bryggföreningar är de vanligaste alternativen. Har du plats för en båttrailer och dragkrok är kanske det en lösning. I många länder utomlands har man sin båt på trailer i stället för i vattnet. Fördelarna är många. Lättillgängligt, miljövänligt och skapar upptäcktslust.

Mer information finns på upplevbatlivet.se, sökbåt.se och sweboat.se

BÅTEKONOMI

Båtliv – en prisvärd sommaraktivitet.

 • Hur stor båt och motor behöver du egentligen? Det finns båtar i alla prisklasser och storlekar och en mindre motor drar generellt inte lika mycket bränsle än en stor.
 • Välj en nyare motor, moderna motorer har en mycket lägre bränsleförbrukning.
 • Eco Driving – kör smart på sjön. Precis som med bil kan man påverka sin bränsleförbrukning och spara både pengar och miljön.
 • Satsa på en segelbåt så behöver du inte bekymra sig över driftskostnaden och begagnade segelbåtar innebär dessutom ofta att man får mycket båt för pengarna.
 • Att hitta en egen vik att lägga till i kostar ingenting!

Har du hittat din drömbåt? – Tänk på detta innan du köper!

 • Gå igenom båten noga, konsultera helst en auktoriserad besiktningsman som är medlem i BBR – Båtbesiktningsmännens Riksförening eller någon annan kunnig person, speciellt om du köper båt av en privatperson. Hos en handlare är båten ofta varudeklarerad där eventuella brister och fel är dokumenterade. Kontrollera att båtens motor inte är större än vad båten är godkänd för och provkör om möjligt båten. Titta även över installationer, el- och bränslesystem. Kontrollera att det inte finns några större skador efter grundstötningar. Be att få se servicebok eller andra servicedokument.
 • Tänk på att om du köper en båt nyare än årsmodell 1998 (samt båtar som importerats efter det) så ska den vara CE-märkt. CE-märkningen är en garanti för att den båt du köper är säker och kontrollerad. Eftersom en båt som inte är CE-märkt är olaglig för ett företag att sälja vidare kan den vara svårsåld och andrahandsvärdet kan vara osäkert.
 • Gör alltid upp ett skriftligt köpeavtal. Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Notera den utrustning som följer med. Kontrollera garantivillkoren vid ett nybåtsköp och kräv säkerhet för leveransen.
 • Kontrollera att båten inte är stulen, det gör du enklast på Larmtjänst hemsida.
 • Har båten toalett? Om ja, kontrollera att den går att tömma från däck då det är förbjudet enligt lag att släppa ut toalettavfall på svenskt vatten.