31 mars, 2022

Flytande nattklubb eller framtidens båt?

Vripack Project Meteor lämnar ingen oberörd med sina futuristiska linjer. Frågan är om den 25 m långa båten är en flytande nattklubb eller en hint om hur framtidens båtar kommer att se ut.

Vripack är välkända för sina vågade designer på båtar. De har även varit inblandade i svenska båtprojekt, till exempel Anytec A38.

Den holländska designstudion är van att designa riktigt stora yachter. Därför poängterar de att den 25 långa Project Meteor inte är någon stor båt, men att allt ändå får plats. Allting är som bekant relativt, även när det gäller båtar…

Project Meteor ritades ursprungligen för en båtägare som ville köra så snabbt som möjligt till sitt sommarställe. Vripack svarade med att ta fram en båt som är god för 41 knop toppfart. Både skrov och överbyggnad är konstruerade för att klara stora påfrestningar och olika typer av sjö.

Båtägaren ville även ha en båt som hade det mesta ombord. Två skjutbara takluckor, ett däck anpassat för att enkelt kunna ta sig runt båten, en främre social yta, jacuzzi och en stor badplattform i aktern. Den skulle även vara stabil i alla farter, lösningen blev utfällbara bärplan som fälls ut vid cirka 20 knop.

Från badplattformen kommer gästerna snabbt in i salongen med matplats och bar. För den som behöver bo ombord finns två rymliga gästkabiner.

Projektet har utvecklats i samarbete med båtbyggaren Van der Valk i Nederländerna och Boutique Yachts.

Fakta Project Meteor

Längd:                     25 m

Bredd:                      7,5 m

Djup:                        1,15 m

Design:                    Vripack

Motorer:                   3xMTU 12V2000M96L

Drift:                         3xMJP 500 vattenjet

Bränsle:                   8 500 liter

Vatten:                     1 000 liter

Hålltank:                  850 liter

Generator:               2×26 kW Northern Lights

Info:                         www.vripack.com