4 april, 2022

Tuff världscuppremiär på Mallorca

Måndagen 4 april drog den internationella kappseglingssäsongen i gång med klassiska Trofeo Princesa Sofia på Mallorca. Samtliga tio olympiska klasser finns med, där drygt 1 000 av världens bästa seglare från cirka 60 nationer kommer till start.

På startlinjen finns också 15 svenska besättningar – i 49er, 49erFX, ILCA (tidigare Laser, Nacra 17 och Kitefoil. Första klasserna, med svenskt deltagande, att börja tävla var 470 mixed och ILCA. På tisdagen startar regattan för svenskarna i 49er, Nacra och Kitefoil.

Premiärdagen bjöd på stentuffa förhållanden med iskalla vindar från land på 12–14 m/sek. Bäste svensk var Emil Bengtson i ILCA som var sjua och trea i sin kvalgrupp i dagens två race. Han ligger nu på en tionde plats i totalen vilket är ett bra resultat med tanke på att det är tre kvalgrupper med närmare 60 båtar i varje grupp.

– Idag tuta det i rejält. Men det var relativt stabila skift trots frånlandsvind. Och det var kallt som bara den, så det var viktigt att hålla värmen uppe mellan racen, berättar Emil och fortsätter:

– Jag är mest nöjd med starterna och seglade därefter på fältet. Jag försökte göra det enkelt och farten blev bättre i andra racet. Det tar jag med mig till imorgon.

I ILCA kör också Wilhelm Kark som kom in på 14:e och 19:e plats i dagens två race vilket ger honom en 48:e plats i totalen och Ludde Lindqvist som blev 26:a i båda sina race (74:a totalt).

Det nykomponerade paret Olivia Bergström/Hugo Christensson fick en tuff inledning i sin första stora start tillsammans i 470 mixed. På första kryssen, i första racet, gick fallet till storseglet av. De lyckades lägga ner båten och binda fast storseglet i masttoppen i tid till andra start, där de fick en tolfte plats, vilket de inte var helt nöjda med. I totalen ligger de på 44:e plats.

Förutom de senaste olympiska spelen i Tokyo sommaren 2021 så är seglingarna på Mallorca den första stora regattan, med de olympiska klasserna, sedan 2019. Trofeo Princesa Sofia avgörs för 51:a gången och i år har statusen höjts då den även är en av tre deltävlingar i världscupen.

Det är många som har väntat länge på den här dagen, när en lång säsong ligger framför dem – förhoppningsvis helt fri från restriktioner och inställda tävlingar.

– Alla är riktigt förväntansfulla för regattan som ju är den traditionella säsongsstarten i Europa, nu också den första större regattan där hela världen kommer samman på tre år, förutom OS förra året, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Med så lång väntan för de över 1 000 deltagarna och med fem nya klasser på startlinjen så är det väldigt många okända faktorer. Från Sverige är vi 30 seglare och coacher på plats och vi ser framemot att få tävla och se var vi står. För många är det debuten på världscupen, eller första tävlingen i en ny besättning eller båtklass. Vi tror vi är starka, men vi vet mer när den här veckan är över.

Svenska seglare som tävlar i Trofeo Princesa Sofia Mallorca:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Elin Sevedag/Klara Johansson (49erFX), Klara Utterström/Amanda Ljunggren (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil).

Övriga svenskar: Klas Nåbo (Kitefoil)

Foto: Sailing Energy.