5 april, 2022

X Shore tar in halv miljard i nytt kapital

Den svenska elbåtstillverkaren tar in ytterligare 500 Mkr i kapital. Rundan som leddes av befintliga aktieägare var kraftigt övertecknad och stängdes inom ett par dagar. Det nya kapitalet ska gå till bolagets fortsatta expansion, som nu går allt snabbare.

– Jag är oerhört stolt över vårt bolag, vårt team, vår vision och det förtroende vi fått från befintliga och nya investerare. Vi bygger X Shore för att ställa om hela fritidsbåtsbranschen, och att så många högprofilerade investerare inom branscher som EV och Tech vill vara med på vår resa är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Jenny Keisu, CEO, X Shore.

Förutom befintliga ägare, styrelse och ledning som investerar, har ägarbasen breddats rejält. Bland nya investerare märks bland annat Peter Carlsson, grundare och VD på Northvolt, samt en grupp kvinnliga investerare innehållande Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige, Silvana Imam, artist, och Siduri Poli, tech-entreprenör.

– Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa, säger Susanna Campbell, styrelseordförande, X Shore.

X Shore, som rönt stor uppmärksamhet på Palm Beach Boat Show i USA, har på hemmaplan i Sverige just monterat den första båten på den första och egna fabrikens monteringslina; X Shore Industries 1 i Nyköping, dit X Shores serieproduktion flyttades tidigare i år.

– Intresset för svenska innovationsbolag är stort och X Shore är inget undantag. Vi ser fram emot att i högt tempo fortsätta leda branschens omställning mot elektriskt och mer miljövänligt, med inhemsk produktion, och ser fram emot att förvalta det förtroende som återigen visats från investerare och samarbetspartners, säger Peter Dahlberg, styrelseledamot, X Shore, och en av bolagets större ägare.

Det nya kapitalet ska bland annat gå till fortsatta investeringar i världens mest moderna och automatiserade båtfabrik, X Shore Industries 1 i Nyköping. Dessutom ska bolaget intensifiera sitt R&D arbete och fortsätta satsa på att bygga upp ett globalt säljnätverk.