11 april, 2022

Vilma och Rebecca sexa på Mallorca i 49erFX

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler hade en medalj inom räckhåll i 49erFX i världscupseglingarna i Palma. Men i lördagens medaljrace blev de sjua och därmed sexa i totalen – vilket ändå är bäst av de svenska besättningarna i världscuppremiären.

– Vi är väldigt nöjda med hur vi seglar under regattan. Sedan blir det lite för många bad för att det ska räcka längre den här gången, säger Vilma som gör sin första stora regatta tillsammans med Rebecca.

Men fem kapsejsningar under regattan gör att de går miste om en medalj.

– Vi gör bra starter, tar mestadels bra beslut och har bra båtfart hela veckan. Det vi tappar mest på är att det blir lite väl många kapsejsningar i mer vind och vågor på undanvinden. Men att vi är med topp-5 i samtliga delseglingar, när vi inte gått runt, är ett bra kvitto på att vi gör många saker rätt, säger Vilma och fortsätter:

– Efter kort tid ihop har vi nu fått en bra avstämning på hur vi står oss mot resten av fleetet. Det kom kanske inte som en överraskning att vi är med och slåss om topplaceringarna. Men om den största utvecklingspotentialen ligger i att hålla oss båda kvar i båten så känns det som ett enkelt mål att jobba vidare mot.

Lördagen blev en lurig dag på vattnet. Vinden på 4–8 m/sek kom och gick. Det bjöds stora vindhål och lite skift, även om det var från samma huvudriktning. Mest beroende på att vindarna kom från land, över de höga bergen bakom Palma.

I Nacra 17 slutade Emil Järudd och Hanna Jonsson med flaggan i topp. Och precis som Vilma och Rebecca gjorde de sin första stora regatta tillsammans. Emil och Hanna tog sig till medaljracet som tionde och sista besättning. Men när de tio bästa skulle göra upp om medaljerna så tog de sig in på en hedrande tredje plats och därmed slutade de nia i totalen.

– Vi är nöjda med regattan. Det har varit tuffa förhållanden vilket gav oss möjligheter att se och lära lite. Det är alltid tufft att vara ett nytt team, säger Emil och fortsätter:

– Vi har lärt oss mycket under regattan vilket gjorde att vi var mycket bättre med, under hårdvindsdag tre än den första. Men för att slå de bästa saknar vi framför allt lite båtfart och teknik – så planen är nu många timmars träning.

För svensk del blev det alltså bara två besättningar i medaljrace, det vill säga topp-10. Men det var första stora regattan sedan 2019 (bortsett från OS i somras) och många är nya i landslaget och där finns flera nya konstellationer. Det saknades också ett par starka besättningar. Så förbundskapten Magnus Grävare var trots allt nöjd med regattan.

– Jag tycker alla här gör detta riktigt bra. Om jag måste framhålla någon så är det ju uppenbart att Sverige i Vilma och Rebecca har ett team som kan slåss i toppen så småningom. Jag ser också att Emil Bengtson har tagit ett stort kliv i ILCA. Det är även kul att Olivia Bergström och Hugo Christensson är ett så starkt team i 470. Men jag tycker samtliga har visat att de vill och kan ta ett kliv till mot toppen, säger Magnus.

Svenska seglare som tävlat i Trofeo Princesa Sofia Mallorca:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Elin Sevedag/Klara Johansson (49erFX), Klara Utterström/Amanda Ljunggren (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil).

Övriga svenskar: Klas Nåbo (Kitefoil)

Foto: Sailing Energy.