11 april, 2022

Norskt företag säkrar nytt kapital för utveckling av bärplansbåtar

Norska Lift Ocean säkrar en investering på 20 miljoner norska kronor för att kunna fortsätta utvecklingen av sina bärplansbåtar. De vill ta fram en ny båt som är lämplig för snabba och utsläppsfria transporter.

– Vi är väldigt glada för att få den här investeringen i dessa utmanande tider. Detta visar att vårt företags har ett koncept för bärplansbåtar som fungerar, säger vd Petter Mørland Pedersen.

Under de senaste åren har Lift Ocean märkt ett tydligt ökat intresse för sina bärplanssystem från kunder, myndigheter och forskare. De ser alla samma stora utmaningar för att nå låga utsläpp för snabba båtar: en väldigt hög energiförbrukning.

– Vi ser en trend mot att bygga mer energieffektiva båtar inom båtindustrin. Ett bra bärplanssystem kan reducera energiförbrukningen med 50–80 procent, beroende på vikt och applikation, säger Joachim Brodin, utvecklingschef hos Lift Ocean.

Tillverkaren Lift Ocean arbetar för tillfället med flera olika projekt både i Norge och i andra länder. Deras första fullskaliga system med bärplan är planerat att börja testas nästa vinter i samarbete med Yinson Green Technologies, som utvecklar eldrivna fartyg för den stora hamnen i Singapore.

Lift Ocean AS grundades 2019 av mariningenjören och före detta OS-seglaren Petter Mørland Pedersen. Företaget är baserat i Oslo.

Info: www.liftocean.no

 

Bilden: Petter Mørland Pedersen.