26 april, 2022

Anton och Lovisa i topp i världscupen i 470 Mixed

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson fick en perfekt start på sin OS-satsning när de vann sitt allra första race tillsammans. På måndagen drog världscupseglingarna i gång i Hyères och i den nya OS-klassen, 470 Mixed, slog Anton och Lovisa till direkt.

Anton siktar mot sitt fjärde OS i 470. Men i Paris 2024 är 470 en mixklass och Anton seglar numera tillsammans med Lovisa Karlsson – som gjorde sitt första OS i Tokyo i somras.

I dagens andra race fick de nöja sig med en andraplats men det blev verkligen en flygande start i de hårda vindarna (8–12 m/s) på franska Rivieran, där de ligger tvåa efter första dagen. För Anton var det första kappseglingen sedan finalen i OS där han seglade hem ett olympiskt silver.

– Kanske är jag lite förvånad att det gick så bra – men ändå inte. Jag har ju seglat den här båten i många år. Jag kan driva den hårt. Och Lovisa är fantastiskt duktig, säger Anton och fortsätter:

– Vi visste nog inte vad vi väntade oss. Men vi fick en fantastisk dag och det var verkligen jätteskoj. Det är lättare för oss att segla bra i hård vind. Det blir lite mer tekniskt om det är lätta vindar. Men vi gjorde det stora rätt och vi startade bra. Det tekniska får vi nog slipa lite på.

Inte mindre än 650 deltagare från 50 länder deltar i den 53:e Hyèresveckan. Samtliga tio OS-klasser som är med i Paris 2024 är på plats. Men det återstår många tuffa race innan French Olympic Week avslutas på lördagen. Och redan efter första dagen känner Anton sig ganska mör.

– Det värker i kroppen och jag är trött efter att ha pushat mig ganska hårt idag. Men det är länge sedan jag tävlade och man blir ju inte yngre precis, säger Anton som fyller 37 år om ett par veckor.

Men det var inte bara Anton och Lovisa som började bra av de svenska besättningarna. Vilma Bobeck och Rebecca Netzler var faktiskt ännu bättre än sina svenska kompisar, när de spikade dagens båda race i 49erFX. Wilma och Rebecca har kommit längre i säsongstarten och redan i premiären på Mallorca för ett par veckor sedan var de bäst bland svenskarna när de slutade på sjätteplats efter att haft chans på en medalj i finalen. Denna vecka siktar de högre…

Svenska seglare som tävlar i French Olympic Week i Hyères, Frankrike:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed, Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil).

Foto: Mats Olsson.