28 april, 2022

Dubbelt svenskt i topp i världscupen i 470 Mixed

Både Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mix) och Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) fortsätter att imponera i klassiska French Olympic Week, med hela världseliten på plats. Efter fyra av totalt sex dagar toppar de nu sina respektive klasser.

I 49erFX har man avverkat tolv seglingar av totalt 15, sedan återstår bara finalen där de tio bästa gör upp om medaljerna. På torsdagen tog svenskorna två segrar och en niondeplats i de tre racen och leder nu klassen. Men det skiljer bara en poäng mellan de tre teamen på medaljplatserna i FX.

– Under de första två racen var det stabil vind och bra tryck, med cirka sju m/s som mojnade under sista racet, med krabb sjö hela dagen. Men att vi leder nu förändrar ingenting för vår inställning. Det är fortfarande tre race kvar och vi fortsätter göra det bästa vi kan, race för race, säger Vilma och fortsätter:

– Jag är kanske inte direkt förvånad över att vi är i ledningen då vi gör många bra saker ute på banan. Men det är kul att det syns i resultatlistan.

För Anton och Lovisa blev det en tredje- och en femteplats i 470 Mix vilket räckte för att ta dem upp i en total ledning – fem poäng före den franska besättningen som är tvåa.

– I dag var det magiska förhållanden på vattnet med 15 knop och riktigt fina vågor. Vi lyckades inte komma i väg bäst i starterna men höll ihop racen med snabba länsar, berättar Lovisa och fortsätter:

– I morgon ska vi vässa armbågarna i starterna och fortsätta att göra de stora besluten rätt runt banan.

Lovisa får medhåll från Anton som också njuter av mycket vind och spännande vågor.

– Jag tycker att vi gör det svåra enkelt, men inte det enkla elegant – ännu. Det är en hel del kvar på regattan och vi behöver starta lite bättre för att stå högst på pallen på lördag. Men det är en härlig känsla att kunna vara med i toppen i vår första regatta tillsammans, säger Anton.

Svenska seglare som tävlar i French Olympic Week i Hyères, Frankrike:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed, Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil), Johanna Hjertberg (IQFoil).

Foto: Sailing Energy.