29 april, 2022

Nytt flaggskepp på 45 fot från Axopar

Axopar har visat sitt nya flaggskepp. Axopar 45 XC Cross Cabin är den allra senast modellen från det finländska företaget.

45-fotaren skulle ha premiärvisats på båtmässan i Düsseldorf i januari, men eftersom mässan ställdes in blev det ingen premiär där.

Nu har båten i stället visats på Mallorca. Den efterlängtade, stora modellen i Axopars framgångsrika flotta är både innovativ och bär vidare tillverkarens DNA samtidigt som den har en uppdaterad design.

Det här är ingen typisk båt på flera sätt. Axopar har varit en föregångare i flera år nu och konkurrenterna följer efter. Axopar 45 är ”multifunktionell” enligt tillverkaren och visar på en ny generation av båtar för snabba färder i skärgården och på havet. Detta är en båt med stora utrymmen och den första walk-around-båten i sin storleksklass med helt stängd kabin och utombordsmotorer.

– Under flera år har vi bevisat att Axopar kan bryta traditionen genom att bygga båtar som verkligen står ut genom design, hantering och prestanda. Våra designers har gjort det igen med nya Axopar 45, som vi tror kommer att ta motorbåtsmarknaden med storm, säger Jan-Erik Viitala, en av grundarna till Axopar Boats.

45-fotaren är bestyckad med tre Mercury V8 300 Verado. De ger en marschfart på 19–35 knop. Toppfarten anges till över 45 knop för den 7 ton tunga båten (utan motorer).

Axopar har ett djupt samarbete med elektroniktillverkaren Simrad, som har levererat multiskärmar med ett särskilt Axopar User Interface. Simrad står även bakom flera teknologiska och integrerade finesser ombord.

Bland standardutrustningen i Axopar 45 XC Cross Cabin märks måsvingedörrar. Kabinen är utrustad med en rejäl dubbellucka i mjukt material, som kan öppnas elektriskt.

Kabiner och andra utrymmen framgår av bilderna här intill.

Fakta Axopar 45 XC Cross Cabin

Längd:                         13,90 m

Bredd:                         4,11 m

Djup:                           0,85 m

Vikt:                             7 000 kg (utan motorer)

Bränsle:                       1 390 liter

Vatten:                         250–300 liter

Hålltank:                      120 liter

CE-klass:                     B-offshore / C-coastal

Personer:                    B:14, C:16

Motorer:                       3×300 hk Mercury V8 300 Verado

Kojer:                          2 + 2

Info:                             www.axopar.fi