17 maj, 2022

Bränsleceller i ny satsning för ett utsläppsfritt båtliv

Det tyska företaget Torqeedo är välkänt för sina elmotorer och batterier till båtar. Nu satsar företaget även på vätgasdrift.

Det är ett samarbete med tyska Proton Motor Fuel Cell GmbH som ska förse Torqeedo med bränslecellsladdning med hjälp av vätgas för elbåtar. Båda företagen är baserade i Bayern och de ska arbeta tillsammans med ett innovativt projekt för marin vätehybrid. Systemet ska integrera Torqeedos befintliga Deep Blue batterier för elektriska drivsystem och Proton Motors avancerade bränslecellsteknologi.

– Det väteelektriska Deep Blue Hybrid-systemet kommer att tillhandahålla en praktisk och kostnadseffektiv lösning som gör det möjligt att snabbt fylla på nytt bränsle och övervinna räckviddsbegränsningar. Det kommer att uppfylla de mest restriktiva utsläppskraven för miljökänsliga vatten och i städer, säger Jochen Czabke, senior vice president produktutveckling och global service för Torqeedo GmbH.

Projektet, som har arbetstiteln ”Ma-Hy-Hy” (Marine-Hydrogen-Hybrid), har fått finansiering från den bayerska federala regeringen för 2021 till 2024.

Systemet kommer att utformas för att ge framdrivningseffekter från 50 till 200 kW och bränslecellseffekter på 30–120 kW. Det kommer att ha flexibla alternativ för vätgaslagring. Som framgår av bilden är det i dagsläget en ganska stor enhet.

Ett prototypsystem kommer att testas och utvärderas vid Torqeedos ingenjörscentrum nära München. Företagen förväntar sig att samarbeta med marknadsföring och industrialisering av systemet efter det framgångsrika slutet av utvecklingsprojektet.

Bildtext: Proton Motors nya system för bränsleceller.