18 maj, 2022

På lördag går starten för Pater Noster Race

På lördag 21 maj går starten för Pater Noster Race. Det är en av Västkustens största och roligaste kappseglingar som inte bara är segling utan en hel helg med allt man kan önska sig. En dag på sjön och efter målgång god mat, underhållning och dans hela natten lång. En kölbåtssegling, omvänd SRS, med start i Skärhamn och mål i Stenungsund.28 båtar är anmälda till årets regatta.För två år sedan skulle det ha varit 30-årsjubileum för arrangemanget. I år blir det 30-årsjubileum för seglingen även om det är 32 år sedan den startade.

Jaktstart
Beräkning av starttider sker enligt omvänt SRS. Det blir en ”jaktstart” där båtar med lägst SRS-tal startar först, därefter följer en successiv start. Båtarna beräknas alla komma i mål samtidigt.

Kappseglingsområde

En distanskappsegling mellan Skärhamn och Stenungsund. Kappseglingarna genomförs med start utanför Tjörns SS lokaler i Skärhamn och målgång vid StSS lokaler i Stenungsund. Seglingen sker på Hjärteröfjorden, Marstrandsfjorden och Hakefjorden.

Banan
Seglingsledningen väljer mellan tre alternativa banor beroende på vindstyrka och vindriktning. Vald bana meddelas vid skepparmöte och visas med siffervimpel vid varningsskottet 09.50. Total banlängd ca 20–30 Nm.

Klasser
En segling för alla, SRS Kölbåtar, SRS Shorthanded och Cruising. Tävlingen ingår i Liros SRS Cup, nord och mellan samt West Side Cup. Tävlingen är öppen för alla typer av kölbåtar och flerskrovsbåtar längre än 4,5 meter med minst två personers besättning varav en måste ha fyllt 18 år

Mer information
Sailarena finns också inbjudan, seglingsföreskrifter och övrig information.