7 juni, 2022

Sjösäkerhetsdag med Trosa Båtklubb

Trosa Båtklubb skulle ha firat 90 år för två år sedan, men pandemin satte stopp för det hela. Klubben har en tradition att varje vår i slutet på maj ha en flaggdag då medlemmarna hissar klubbflaggan och har en liten tillställning och en middag på kvällen.

Styrelsen spånade om vad som skulle göra att det blev lite mer än vanligt detta år och kom fram med en idé om att bjuda in flera sjöräddningsenheter och ha ett tema på dagen med sjösäkerhet.

Snabbt insåg de att det inte skulle gå att ha det inom området eftersom antalet sjösatta båtar var för litet. De ansvariga ville inte heller släppa in för mycket folk innanför staketet av säkerhetsskäl.

Då pekade en av ledamöterna på den stora gräsplanen tvärs över klubbstugan och sa att där kunde de väl hålla till.

Sagt och gjort. Under en dryg månad jobbade medlemmarna med förberedelserna. Det blev många samtal till sjöräddning och Kustbevakning med flera, alla var mycket intresserade och de allra flesta svarade att de skulle komma.

Klubbens ungdomssektion var det egentliga målet för det hela. En anledning var att visa upp den fina verksamhet som är i ett expansivt skede efter att varit utdöende under ett antal år. Ungdomsverksamheten låg nere under ett år då ingen tog hand om den.

Lördagen 21 maj hölls Sjösäkerhetsdagen. Det fraktades bord och stolar över ån i en liten gummibåt, släpvagnar med tält och utrustning kördes in i området och det kom enheter från alla håll utryckningsfordon kördes in och svävare kördes av trailer. Tre båtar från sjöräddningen lade till inne i ån, Kustbevakningen låg längre ut i hamnen. SSRS Södertälje var en av de aktörer som ställde upp.

Det restes tält och en Food truck ställde upp. Korven värmdes och stämningen höjdes bit för bit. En musiker spelade 60-, 70- och 80-tals musik och höjde stämningen. Missing People kom med en ledningsbil och deras sökbåt på trailer, en brandsläckarfirma visade upp sina produkter.

Alla jobbade med sina delar och till slut så var klockan 12 och det hela drog igång. Ordföranden i klubben hälsade alla välkomna och det kom mer och mer folk.

Samtliga deltagande enheters ledare och befäl intervjuades om deras del i räddningsverksamheten om deras båtar och fordon och deltagarna applåderade varmt och stämningen var god.

De ansvariga beräknade att det kom cirka 1 000 besökare under eftermiddagen.

Samtliga deltagare och alla funktionärer i Trosa båtklubb var eniga om att det blir ett liknande evenemang nästa vår. Datum för detta kommer kommuniceras så fort som möjligt.

Ungdomssektionen fick många besökande barn och yngre som blev intresserade av Optimisterna och Tvåkronan, som är en lite större jolle för två eller tre mindre seglare.

Kvällen kom och en mindre skara funktionärer avslutade med en grillkväll. Medan mörkret föll så var det ett gäng båtfolk som njöt av att dagen varit så bra och att det hela flutit på så enkelt.

Om man har en idé som man tror på och några tar tag i det hela och driver idén till verklighet så finns det nog inga gränser. Om vi båtfolk upptäcker varandras förmågor och ger ansvar så kan vi försätta berg.

Alla i klubben ser nu fram mot 2023 och Sjösäkerhetsdagen i Trosa för andra året. Det blir en tradition som kan växa och ge fler seglande ungdomar och mer intresse för säkerhet och information om våra enheter och områden inom det marina och landbaserade räddningsenheterna.

Deltagande enheter:

  • Sjöräddningssällskapet Trosa
  • Kustbevakningen
  • Sörmlandskustens räddningstjänst
  • Polisen Nyköping
  • Ambulansen Nyköping
  • Missing People Sverige
  • Maussafety

Några aktörer hade med kort varsel andra uppgifter och så är det med räddande enheter, men de kommer att dyka upp nästa år.

Text: Bengt Gyltman. Foto: Robert Steiner.

Bildtext: Den 21 maj var det sjösäkerhetsdag hos Trosa Båtklubb. Många olika organisationer ställde upp under sjösäkerhetsdagen i Trosa. Arrangemanget hölls främst för att stödja ungdomsarbetet i Trosa Båtklubb.