7 juni, 2022

Samarbete för båtägare som kräver lite mer

SARj AB, distributör av OXE Diesel i Sverige, ingår ett samarbete med Sjöassistans som bland annat innebär att Sjöassistans tjänster blir inkluderad till alla nya OXE Diesel kunder i Sverige.

OXE Diesel utombordare har tillverkats sedan 2014 med tidigare huvudfokus mot den amerikanska marknaden. Produkten har finslipats och är idag en premiumprodukt med högsta fokus på kvalité och låga drifts- och underhållskostnader för användaren.

OXE Diesel är en svenskutvecklad dieselutombordsmotor, som reducerar bränsleförbrukningen mot en motsvarande bensinutombordare med 35–50 % oavsett fabrikat. Detta leder till motsvarande minskat CO2-avtryck. Väljer man att tanka HVO100, med samma bibehållen effekt i OXE-motorn, så reduceras CO2-avtrycket med totalt 94,2 procent. Ett konkret exempel på detta är Seaside på Västkusten som kör en fast turlista för kommunen. Operatören hade tidigare en modern fyrtakts utombordsmotor och bytte till en OXE Diesel. Förbrukningen sänktes från 19,2 liter per tur till 9,2 liter med bibehållen fart och prestanda, en reducering med över 50 procent.

OXE Diesel har en rad stora fördelar liknande inombordsmotorns fördelar. Ett exempel är ett integrerat backslag monterat under motorn vid vattenlinjen. Backslaget har våta lameller, vilket ger möjlighet att slira växeln likt en automatlåda i en personbil och sakta glida framåt i hamnen, för att sedan öka farten mot fjärden med en effekt på 150–300 hk per motor. Mellan backslaget och propeller finns en patenterad remlösning. Denna lösning skapar både låga förluster och hög driftssäkerhet.

– Även om vi vet att vår livslängd på OXE Diesel är över 3 000 timmar och serviceintervallerna väsentligt längre än på motsvarande bensinmotorer, så kan också våra kunder köra på grund eller behöva annan assistans vid tillfälle. Så därför känns det självklart att våra kunder har en rikstäckande assistans när dom ute på sjön, säger Andreas Cederqvist, försäljningschef SARj.

– Med flera hundra certifierade skeppare som idag kör för Sjöassistans, året runt, dygnet runt så vet vi hur viktigt det är att verkligen kunna lita på sin båt och motor. Att det dessutom är svensk innovationskraft och ingenjörskunskap som utvecklat OXE är så klart jättekul, säger Jan Josephson, vd Sjöassistans.

Bildtext: OXED Diesel utombordsmotorer.