10 juni, 2022

Mange Olsson-priset till Pelle Petterson

Svenske seglingsikonen och legendaren Pelle Petterson har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2022. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Pelle Petterson är förste svensk som tilldelas det internationella Mange Olsson-priset. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling och Martine Grael.

Under många decennier var Pelle Petterson en av Sveriges bästa seglare. Seglingskarriären resulterade bland annat i två OS-medaljer i Starbåt. Ett OS-brons 1964 och ett OS-silver 1972. Han har också ett 10-tal VM-medaljer varav fem guld – med Starbåts-guldet i San Diego 1969 som den mest prestigefyllda meriten. Två gånger har Pelle utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980. Vid båda utmaningarna ingick Mange Olsson i besättningen.

Förutom att vara en seglare av rang är Pelle också en designikon – främst inom båtindustrin där över 100 000 båtar tillverkats efter hans design. Men Pelle ligger bakom så mycket mer. Bland annat skapade han Volvos kultförklarade sportmodell P1800. Pelle Pettersons designprodukter sträcker sig långt, från klockor till en Stenafärja.

Han har även tagit emot KTH:s Stora pris 2004 för sin livslånga designgärning och H.M. Konungens medalj i 12:e storleken för särskilda förtjänster år 2011. Pelle är också medlem nummer 1 i svensk seglings Hall of Fame.

Pelle är i högsta grad ansvarig för att Mange Olsson blev den seglare som han blev, genom att erbjuda Mange en plats i besättningen ombord på ”Sverige” som utmanade om America’s Cup 1977. Pelle hade uppmärksammat att Mange var en duktig som jolleseglare och som ett specialarbete på KTH hade Mange skrivit om datorisering av kompasser. Mange hjälpte Pelle att konstruera ett navigationssystem och fick även vara med i besättningen på Sverige.

Det var 1976, Mange var 27 år och tvekade aldrig att hoppa på seglingen när Pelle ringde. Mange sa adjö till en karriär som ingenjör och Pelle blev Manges biljett in till en professionella kappseglingscirkusen. Det blev också början på en livslång vänskap mellan Pelle och Mange.

– Från den dagen kom Mange att bli min allra bästa vän. Vi hade obeskrivligt många glädjestunder i båtar och i skidbackar. Mange kom också att bli en viktig del i vår familj, säger Pelle.