29 juni, 2022

Rekordintresse för Gotland Runt

Fler båtar på startlinjen än på årtionden, ny evenemangsplats i stan och en satsning på hållbarhet. Efter ett par år av begränsningar och inställda tävlingar är världens största årliga havskappsegling Gotland Runt tillbaka – populärare än någonsin.

Sedan starten av Gotland Runt flyttade in till Stockholms centrala delar, för drygt tio år sedan, har cirka 200–240 båtar kommit till start varje år. Men i år har intresset exploderat och inte mindre än 310 båtar ska segla genom ”världens vackraste skärgård”, ut på Östersjön, runda Gotland och gå i mål i Sandhamn i Stockholms ytterskärgård 2–3 dygn senare efter att ha avverkat en bana på 663 km (352 nautiska mil).

Gotland Runt seglades första gången 1937 och är dels en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare, dels en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. I år ingår dessutom VM i havskappsegling för tvåmannabesättningar som en del i tävlingen, vilket har lockat över 80 båtar från hela Europa.

Fler än 75 000 besökare väntas till evenemangsområdet vid Wasahamnen på Djurgården som öppnar torsdag 30 juni. Starten går på Stockholms ström söndag från kl 11.00. Besökarna kommer att kunna ta del av båtarnas skönhet samt underhållning, seminarier, mat & dryck, utställningar och försäljning, samt olika prova på-aktiviteter för både barn och vuxna. Och sist men inte minst: Upptäcka tävlingsarrangören Kungliga Svenska Segel Sällskapets (KSSS) miljöarbete och havsmedvetenhet.

Hållbarhet är inget nytt begrepp för seglingen i allmänhet och KSSS i synnerhet. Men med tanke på hur havet har förvandlats till en soptipp har Sveriges näst äldsta idrottsförening – bara Uppsala Sim är äldre – och dessutom en av de största med cirka 5 500 medlemmar fokuserat på frågan hur Gotland Runt kan bli En hyllning till havet.

Ett av idrotts-Sveriges största sommarläger säkerställer den sociala hållbarheten. Närmare 1 000 ungdomar lär sig varje år segla, samarbeta och sunda värderingar bland annat på Baggensfjärden i Saltsjöbaden, i Ranängen i Djursholm eller på läger ute i Sandhamn.