6 juli, 2022

”Det bästa Gotland Runt någonsin”

Två svenska världsmästare i havskappsegling, rekordstort deltagarantal och perfekta förhållanden. Gotland Runt 2022 är en succé.

Unikt för året var att det också inkluderade ett världsmästerskapet i havskappsegling. Det var 278 segelbåtar i 14 olika klasser startade i medvind mitt i Stockholm i söndags. Första båt på den långa banan gick i mål efter drygt 39 timmar, att jämföra med patrullen från S:t Görans sjöscoutkår som väntas in på onsdagskvällen mer än tre dygn efter start. Det är med andra ord inte konstigt att Gotland Runt ibland beskrivs som seglingens vasalopp. I år det blivit extra tydligt genom att ett världsmästerskap i havskappsegling för tvåmansbesättningar avgjordes i tre klasser. I två av dem fick vi svenska guld.

ORC Double Handed World Championships är VM:et officiella namn tävlade 77 båtar. Sveriges första guld togs i klass A, där de snabbaste båtarna seglade. Detta genom de rutinerade havskappseglarna Martin Strömberg och Anders Dahlsjö med meriter från såväl Volvo Ocean Race som Americas Cup.

– Det krävs mycket att segla doublehanded, både Anders och jag har haft fullt upp, sa Martin Strömberg vid målgången. Vi gjorde ett riktigt bra vägval på Gotlands utsida på väg mot Hoburgen. Sen hade vi kul i medvind på hemvägen.

I klass C tog Patrik Forsgren och Joakim Hoppe guldet, också de mycket meriterade kappseglare om än inte från de stora oceanerna. Patrik lyfte fram det viktiga i att disponera besättningens krafter rätt när man seglar med bara två personer ombord.

– När vi rundat Hoburgen på södra Gotland var vi rätt slitna, så vi bestämde oss för att hålla igen för att samla kraft. Då kunde vi verkligen köra för fullt efter Visby in mot Sandhamn.

Den tyska båten med Jonas Hallberg och Till Barth från Kiel var helt ovetande om sin placering när de kom in Sandhamn. De hade varit helt fokuserade på sin egen segling och när man berättade om att de var världsmästare utbröt ett veritabelt kramkalas.

I Gotland Runt Offshore Race tävlade 197 båtar i 9 olika klasser, men en totalvinnare räknas fram. Det blev Dawn Threader med skeppare Ed Bell från Royal Lymington Yacht Club. Att en brittisk båt vinner bekräftar också att Gotland Runt är en av de stora internationella regattorna, totalt var 11 nationaliteter representerade.

Kompletta resultatlistor: https://www.ksss.se/gotlandrunt/competitors/gotland-runt-2022/OfficialNoticeboard/