6 juli, 2022

Mange Olsson-stipendier utdelade till lovande unga seglare

Fyra unga och lovande seglare har belönats med stipendier ur Mange Olssons Minnesfond. Pristagarna är syskonparet Hedvig och Hugo Liljegren som seglar tillsammans i 29er, Maja Hansson Mild som är ett framtidsnamn inom 49erFX och Emil Forsgren som satsar på havskappsegling, både som aktiv och som coach.

De fick motta sina stipendier på vardera 20 000 kr vid en ceremoni på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm. Normalt är det färre stipendiemottagare men eftersom 2021-års utdelning blev uppskjuten på grund av pandemin var det dubbelt så många den här gången.

Hedvig och Hugo Liljegren, KSSS, 20 respektive 18 år, seglar tillsammans som ett syskonteam i 29er och under 2022 kommer de att steg för steg kliva över till 470 mixed – och Team Liljegrens långsiktiga mål är inställt på OS i Los Angeles 2028.

– Hugo och jag har seglat så mycket att KSSS hamnplan känns som ett andra hem. Vårt intresse för segling inleddes i optimistjollen redan i sex-årsåldern. Vi har tränat och tävla på hög nivå sedan dess. Efter att ha testat lite olika båtklasser och konstellationer av team, seglar vi sedan våren 2021 tillsammans som ett syskonteam i 29er, berättar Hedvig.

Under 2021 hade de ett bra år på kappseglingsarenorna runt om i Europa. Bland annat var de tvåa på Kieler Woche, trea på Europacup i Rungsted, 16:e plats på EM (andra besättning i mixedklassen) samt bästa mixedbesättning i Europacupens totalserie. Och 2022 blev de helt nyligen femma i Kieler Woche i 29er.

Maja Hansson Mild, GKSS, är 22 år och drömmer om att ta sig in i världseliten och vinna OS-guld. När hon var sju år började hon segla optimist hemma i Norrland där hon växte upp i Obbola, en liten by utanför Umeå.

De senaste åren har hon seglat ILCA (tidigare Laser) och hon har redan vunnit flertalet SM-guld. Både som senior och junior. Det senaste i ILCA 6.

Nu byter hon klass och satsar på 49erFX (tillsammans med Rebecca Flohr).

Maja är en av Sveriges mest lovande seglare. Hon brinner helhjärtat för sporten och har nått stora framgångar inom Laser och Optimist och även havskappseglat. Hon är en förebild för många då hon är en ödmjuk seglare med talang och mycket hög träningsmotivation.

Vid sidan av seglingen pluggar Maja på Handelshögskolan i Göteborg, som Riksidrottsuniversitets student, till en Ekonomie kandidatexamen.

Emil Forsgren från KSSS kommer inte från de vanliga jolleleden. Han klev tidigt ur optimisten för att satsa på ishockey och började senare segla med pappa Patrik på havskappseglingar och distansrace. Under flera år har han seglat med Team Pro4u och utvecklats till en duktig fördäcksgast.

Emil är även coach på KSSS offshore clinic i samarbete med Pro4u där han gör ett fantastiskt jobb att guida yngre och jämnåriga att bli kölbåts/havskappseglare.

Resultatmässigt har han genom Team Pro4u ett antal VM- och EM-medaljer i havskappsegling och är nu en del av Swan 50 teamet Regina 2.0 samt med i teamet som representerar SSL Gold cup.

Emil är en av Sveriges mest kompletta seglare i sin åldersklass. Han brinner för havskappsegling och är en fördäcksgast i världsklass. Precis som Mange är han en fantastisk tävlingsmänniska med en bred idrottsbakgrund, inte minst från ishockeyn.

Med stipendiet följer också att Hugo och Hedvig får vinnaren av det internationella Mange Olsson-priset 2021, Martine Grael, Brasilien, som mentor under ett år. För Maja och Emil blir det svenske Pelle Petterson, vinnare av Mange Olsson-priset 2022, som blir deras mentor under ett år.