18 juli, 2022

Expertens tips för att undvika vanliga risker vid båtsemester med barn

Flytväst är nog självklart för de allra flesta familjer när de tar med sina barn ut med båten. Men alla kanske inte är medvetna om vilken flytväst som lämpar sig bäst och varför. Eller tillhör du dem som låter barnen sitta i fören på båten och dingla med benen? Länsförsäkringars båtspecialist Klas Evensen reder ut hur du minskar risken för olyckor ombord.

– Det viktigaste är att använda flytväst i rätt storlek och av rätt modell. Man ser ibland små barn som har en så kallad seglarväst vilket är bekvämt men inte lika säkert som en riktig barn- eller räddningsväst. Räddningsvästen har mer flytblock på bröstet och en rejäl krage som vänder barnet rätt om hen faller överbord. En seglarväst fungerar mer som flythjälp, men vänder inte personen som hamnat överbord rätt om hen inte är vid medvetande. Uppblåsbara flytvästar som löses ut automatiskt är ett bra alternativ till räddningsväst för vuxna då den också vänder bäraren rätt i vattnet, säger Klas Evensen.

Något som kan verka kul och spännande för barnen är att låta dem sitta i fören på båten och hålla i sig i relingen men låta benen dingla fritt. Det är något som Klas Evensen vill höja varningens finger för:

– Det är väldigt farligt när vissa skeppare låter barn, eller vuxna, sitta framme på fördäck under färd. Om någon skulle trilla överbord så är risken för allvarliga skador mycket stora, till och med dödsfall har inträffat. Det som händer är att man blir påkörd av båtens propeller, med allvarliga skador som följd.

 

 

 

 

 

 

 

Källa och foto: Länsförsäkringar.

Här är expertens tips för att lära barnen känna sig trygga på och i vattnet:

  • Låt barnen prova flytvästen genom frivillig lek och bad
  • Låt dem gärna bada med kläderna på om de ännu inte fått testa det exempelvis i skolan
  • Sysselsätt barnen. Lär dem exempelvis att knyta knopar och låt dem öva ombord
  • Lär dem läsa sjökort och låt dem navigera till sin favoritklippa
  • Låt dem hjälpa till vid tilläggning