11 augusti, 2022

Iguana Sport – mer mångsidig modell av land- och sjögående båt

Franska Iguana Yachts presenterade sin land- och sjögående båt Iguana X100 för flera år sedan. Nu är det dags för en lite större och mer mångsidig modell med kapacitet för upp till tolv passagerare.

Den 9,3 m långa sportmodellen Iguana Sport är konstruerad för alla möjliga aktiviteter på sjön. Den har ett stort och praktiskt däck som fungerar som plattform samtidigt som båten kan förses med upp till 2×350 hk utombordare och når en toppfart på 48 knop.

Båten är främst designad för den amerikanska marknaden och är den första i serien som har en centerkonsol. Båten har en rejäl förarplats och gott om stuvutrymme, vilket är några av de önskemål som tillverkaren fått in och lyssnat på under tre års utvecklingsarbete med den här modellen.

Framför allt är detta en mycket mångsidig båt tack vare de stora och öppna ytorna. Den är också väldigt speciell med sin amfibiedrift, som gör det möjligt att sjösätta direkt från till exempel en strand. Paketet med banddrift väger dock närmare fyra ton och vikt kostar på i bränsleförbrukning…

För att även satsa på utseendet har tillverkaren satsat på ett samarbete med designerna Antoine Fritsch och Vivien Durisotti, som har tagit fram en båt med ”Medelhavsutseende”. Det innebär slankare linjer och en mer minimal framtoning.

Fakta Iguana Sport

Längd:                     9,2 m

Bredd:                      3,11 m

Motor:                      max 2×350 hk

Toppfart:                  48 knop

Toppfart på land:      6,5 km/h

Personer:                 12

Vikt:                         3 900 kg

Bränsle:                   2×250 liter

Info:                         https://www.iguana-yachts.com/models/iguana-sport/