16 augusti, 2022

Världspremiär för den svenska elbåten Candela C-8 på båtmässan i Helsingfors

Candelas nya modell – Candela C-8 – är elbåten som flyger över vattnet i total tystnad. Den får världspremiär på den flytande båtmässan i Helsingfors kommande helg.

Pressmeddelande:

C-8 har längre räckvidd och högre fart än någon annan elbåt och kan köra i vågor utan att passagerarna känner av dem. Egenskaper som gjort den till världens, enligt Candela, bäst säljande elbåt.

Candela C-8 hade redan innan serieproduktionen startade sålt i över 100 exemplar. Den har ett nytt, modernt formspråk, samt ruff till skillnad från den föregående modellen C-7 som är en bowrider.

Candela C-8 flyger över vattnet med längre räckvidd och högre marschfart än andra elbåtar. Med över två timmars räckvidd i en marschfart på 20 knop kan C-8 täcka även långa distanser i skärgården. I krabb skärgårdssjö flyger C-8 ovanför vågorna utan stötar eller obehag för passagerarna.

Under vattnet sitter de två kolfibervingarna, som är hemligheten bakom de unika egenskaperna. Vingarna, eller bärplanen, ger så pass mycket lyftkraft vid en fart av 16 knop att hela skrovet lyfts ovanför ytan, vilket minskar energiförbrukningen med 80 % jämfört med en vanlig båt.

När båten lyfter och flyger balanseras den automatiskt av båtens flight controller, en dator som justerar vinkeln på bärplanet 100 gånger per sekund för jämn gång över vågor, i sidvind och med ojämn last.

Candela har själva utvecklat båtens motor, som heter Candela C-POD. Den torpedformade elmotorn sitter under vattnet där den kyls direkt av det strömmande vattnet och kan därför göras kompakt. Diametern är bara drygt 10 cm och motorn ger över 60 kW – motsvarande 80 hk. Den är designad för att gå 3 000 timmar utan service, vilket är nästan en livstid för den vanlige fritidsbåtsföraren.

Väl ombord har Candela C-8 det som passagerarna förväntar sig av en lyxig daycruiser:

Bekväma sittplatser för åtta personer, samt en stor solbädd. Och i förskeppet, en bekväm ruff för två personer samt toalett.

Candela C-8 är helt byggd och utvecklad i Stockholm, och den flygande världspremiären sker i Helsingfors, på den flytande båtmässan 18–21 augusti.

Info: www.candela.com