15 augusti, 2022

Rekordmånga båtar på Helsingfors flytande båtutställning

Helsingfors flytande båtmässa 18–21 augusti bjuder i år på rekordmånga båtar. Cirka 250 båtar kommer att visas vid bryggorna i centrala Helsingfors.

Att båtlivet har ökat i popularitet de senaste åren märks definitivt när Helsingfors flytande båtmässa öppnar grindarna. Bryggorna på Drumsö i HSK:s klubbhamn fylls nästa vecka med stora och små båtar. Då är det dags för Uiva – den flytande båtutställningen – som arrangeras igen efter en paus på ett år den 18–21 augusti 2022.

– Vi kommer att visa cirka 250 båtar. Särskilt stort intresse är det för utombordarbåtar på 4–6 m, som har en stor marknad i Finland och där de inhemska tillverkarna är mycket starka. Vid bryggorna visas man bland andra AMT, Bella, Buster, Faster, Falcon, Finnmaster, Husky, Silver, Suvi, Terhi och Yamarin, sägerr Båtbranschens Centralförbund Finnboats verkställande direktör Jarkko Pajusalo.

– Tack vare det rika utbudet av båtar i samma storleksklass är den flytande båtmässan ett utmärkt tillfälle att jämföra olika alternativ för nästa båt.

Bland trenderna på mässan märks eldrivna båtar och RIB-båtar, som blir allt populärare. Sex eldrivna båtar presenteras: fyra elversioner av Terhi, katamaranen EB SunnyCat och Elvene Greta, som grundar sig på en roddbåt av traditionell modell. RIB-båtar visas av Valiant Med och den inhemska tillverkaren Red Sky Yachts med sin Red Sky 29 RIB.

Bland de mer udda inslagen märks inhemska Arctic Airboats lilla och lätta polyetenbåt Arctic 4 samt estniska JR Craftyards träbåtar, den segelförsedda gaffelskonaren Cape Henry 21 och utombordarbåten Jericho Bay Lobster Skiff. Ett fint prov på finländskt träbåtsbyggande är Kotka-företaget Red Sky Yachts Antibes 29 och Seafarer 25.

– Även bobara långfärdsbåtar presenteras, med segel och utan. De största långfärdsbåtar på utställningen är Nord Star 42+ Cruiser, Princess F45, Targa 46 och Galeon 500 Fly samt bland segelbåtarna X4.3, 50 fots Lagoon-katamaranen samt 38-fotarna Hanse och Arcona, säger Pajusalo.

Bland nyheterna märks även Buster Magnum Cabin och Aquador 300 HT samt nya Quarkens modeller Cabin och T-top.

En diger uppsättning långfärdsbåtar visar på mässan Grandezza, Jeanneau, Nord Star, Sargo, Targa och Quicksilver. Sortimentet kompletteras av blaand andra den holländska tillverkaren Linssen och turkiska Dromeas.

Program för hela familjen

Helsingfors flytande båtutställning har under de senaste åren vuxit från en båtutställning till hela familjens sommarevenemang.

På utställningsområdet erbjuds som vanligt ett mångsidigt program, provkörningar samt uppvisningar och presentationer för hela familjen. Segling och Båtsport i Finland rf hämtar till utställningen en verksamhetsvärld för barn, där man kan bekanta sig med segling och båtliv via roliga och sportiga aktiviteter.

Till programmets höjdpunkter här Extreme-Lifes mästares hisnande uppvisningar i flyboard och Freestyle-jetkörning under fredagen, lördagen och söndagen.

Fredagen är den stora provkörningsdagen. Det finns ingen separat provkörningsbrygga, men fredag klockan 16.00 erbjuds provkörningar av båtar vid bryggorna.

 

 

 

 

 

 

Helsingfors flytande båtmässa arrangeras på Drumsö i HSK:s klubbhamn. Speciellt starkt finns representerade 4–6 m utombordarbåtar.