18 augusti, 2022

Dags för årets tredje tävlingshelg i Allsvenskan Segling

Helgen 19–21 augusti kommer Allsvenskan i segling till Åmål och för första gången avgörs en allsvensk tävling i Vänern. Arrangörsklubben Åmålsviken ligger trea i Allsvenskan och kommer att ge de mer namnkunniga motståndarna en tuff match på sina hemmavatten.

Åmålsviken vann första omgången i Skanör i maj och det gjorde man efter att ha fått kvala till allsvenskan under hösten 2021. Rorsman i Skanör och rorsman kommande helg är rutinerade Tomas Skålén. Och han har nästa exakt samma besättning den här gången som i Skanör.

Hemmaklubbens mål är så klart att utmana Halmstad som leder och regerande mästarna KSSS som ligger tvåa. Åmålsviken är bara två poäng efter KSSS och fyra efter Halmstad.

Även i botten är det jämt. Med bara ytterligare en tävlingsomgång kvar efter Åmål (Saltsjöbaden 16–18 september) är varje poäng viktigt för att undvika ett tufft kval i höst. De tre sista lagen efter den fjärde tävlingen får kvala för att försöka behålla sin allsvenska plats 2023.

Kvalet avgörs i Marstrand 15–16 oktober. Till kvalet kan alla svenska klubbar anmäla sig – även om de inte skulle vara redo för Allsvenskan 2023. De måste inte ställa upp där, utan kan vara med i kvalet för att ”prova på”.

Allsvenskan 2022 – efter två av fyra tävlingar

 1. Halmstad SS
 2. KSSS
 3. SS Åmålsviken
 4. Gamla Stan YS
 5. Hjuvik BK
 6. GKSS
 7. Sotefjorden SS
 8. Malmö SS
 9. Stenungsund SS
 10. Ekolns SK
 11. Ljungskile SS
 12. Ekerö BK
 13. Upsala SS
 14. Skanör BK
 15. Stockholm 606-klubb

————————————

 1. Örnsköldsvik SS
 2. SS Kaparen
 3. Strängnäs SS

 

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube: Fredag: https://youtu.be/-GVo9efjeuI Lördag: https://youtu.be/td-AwYmyu_0 Söndag:https://youtu.be/PYYec4NYC94

 

Bifogade bilder är från Allsvenskan i Skanör och Långedrag. Foto: Daniel Stenholm.