18 augusti, 2022

Havstulpanvarning utlyst för Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötlands län

Svenska Båtunionen utfärdar en havstulpanvarning för Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötlands län. Tidigare i sommar har havstulpanvarning utlysts för Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Våra frivilliga observatörer ser nu att havstulpanerna har förökat sig i stor utsträckning. Det kan vara dags att kolla sin båt om det är dags att tvätta bort havstulpanernas larver som nu satt sig fast på många platser i längs den aktuella kuststräckan.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas settling med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor. När tillräckligt många rapporter om påväxt kommit in, skickas en havstulpanvarning ut per e-mail och sms till över 30 000 båtägare som hittills anmält sig till tjänsten.

Bäst information om havstulpanernas tillväxt i ditt område hittar du genom Havstulpankartan på Båtmiljö.se. Nytt för 2022 är observatören har möjlighet att skriva en kommentar och ladda upp en bild på sin mätplatta, i syfte att på ett transparent sätt visa hur det ser ut. Observera att lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken än den andra. Detta beroende bland annat av strömmar, pH och tillgång till närsalter.

– Havstulpanvarningen har funnits i över 20 år och varnar när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Varningen underlättar för båtägare som vill göra rätt för miljön och slippa måla båtbotten med biocidfärg, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö och hållbarhet på Svenska Båtunionen.

Syftet med Havstulpanvarningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än biocidfärg. När varningen skickas ut kan båtägaren lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten, för hand eller i en borsttvätt, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt, ungefär 5 mm.

– Vinsten med Havstulpanvarningen är en ren båtbotten, snabbare båt och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar, säger Carl Rönnow.

Förslag på alternativa metoder, hur man kan tvätta sin båt och närmsta borsttvätt eller spolplatta finns på Båtmiljö.se.

Bildtext: Havstulpaner på båtskrov. Foto: Carl Zeidlitz.


Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö och hållbarhet Svenska Båtunionen. Foto: Carl Zeidlitz.