18 augusti, 2022

Kompromisslös klassiker med svenska motorer – Supermarine Swordfish 42

Den engelska klassikern Supermarine Swordfish 42 har karakteristiska och tidlösa linjer. Båten är byggd på ett kraftfullt skrov och försedd med två Volvo Penta D6-440 dieselmotorer med DPI-drev. Marschfarten är 35 knop medan toppfarten ligger över 40 knop.

Denna 42-fotare är kompromisslös och byggd för prestanda. Men det är inte bara den höga fartpotentialen som imponerar, båtens skrov gör att hon är lätt att hantera samtidigt som hon rör sig elegant i sjön. Skrovet är designat av Alan Burnard.

Linjerna är över lag slanka och talar om prestanda. Sittbrunnen är rymlig och under däck finns det gott om plats och det är ståhöjd. Alla detaljer och reglage ombord – från rördragning till däckslayout och elsystem – är noga planerade för att ge rätt viktfördelning, rätt funktionalitet och vara lätta att hantera.

Sittbrunnen har en hög vindruta för att ge extra bra skydd vid höga farter. Den är monterad med en rostfri ram med inbyggda handräcken. Även sätena är anpassade för höga farter med speciell stoppning. Vid förarplatsen finns två bra sittplatser och på babordssidan finns en bekväm passagerarstol. Instrumentpanelen är designad för den senaste elektroniken.

Aktre delen av sittbrunnen är designad för säkerhet och med sociala utrymmen. Här finns ”wet bar” med kyl, ismaskin och grill.

Den som vill solbada har flera platser att välja på, bland annat en dubbelbädd med anslutning till badplattformen.

Hard topen är byggd i komposit med kolfiberförstärkningar och balkar i aluminium på sidorna. Allt designat för att kunna användas som biminitop.

Fakta Supermarine Swordfish 42
Längd:                      13,10 m
Bredd:                       3,73 m
Djup:                         0,97 m
Bränsle:                    910 liter
Vatten:                      222 liter
Motorer:                    2x Volvo Penta D6-440 hk
Toppfart:                   +40 knop

Info: www.supermarine.co.uk