18 augusti, 2022

Tjörn Runt by COWI seglas 20 augusti

Den 59:e upplagan av Tjörn Runt by COWI seglas lördagen 20 augusti med första start klockan 09:00. Tjörn runt är segeltävlingen där olympiamästare och familjeseglare samsas på samma bana och tävlar under samma förutsättningar.

Totalt är 196 båtar anmälda, varav 179 i Classic och 17 i Cruising. I startfältet finns flera meriterade seglare och tidigare vinnare såsom Johnie Berntsson, Thomas Dahl och Hans Oskarsson med sina besättningar. Tävlingen seglas på en bana, den traditionella Tjörn Runt banan. I båtarna finns även de duktiga hemmaseglarna Hans Johansson, och Evan Thorsson som seglat många Tjörn runt. I år finns fyra kvinnliga skeppare på startfältet; hemmaseglarna Eivor Knutsson och Sofia Berglund samt Stina Langenius och Johanna Hanning från Göteborg som seglar tillsammans med sina kvinnliga besättningar.

– I år har vi hela 22 båtar som ska segla doublehanded runt Tjörn och de startar i en egen start. Dessutom är 15 familjebesättningar och 4 tjejbesättningar anmälda till tävlingen, berättar Björn Wahlström som är projektledare för Tjörn Runt by COWI.

Skepparträffarna hålls traditionsenligt på Stenungsbaden på fredagen klockan 19:00 och klockan 20:30. Prisutdelningen för Tjörn by COWI lördagen 20 augusti kl. 22.00 på utescenen utanför Kookaburra på Stenungsbaden.

I år finns möjlighet att följa seglingarna via Trackling, ett digitalt verktyg som gör att man kan följa kunna följa, de deltagande båtar som installerat appen, digitalt. Här hittar du länken till trackingen för Tjörn Runt by COWI.

Det är den traditionella banan runt Tjörn för alla deltagare som seglar Tjörn Runt Classic och Tjörn Runt Cruising. De som seglar double-handed startar tillsammans med respektive båttyp i de olika startgrupperna. Mellantider för samtliga deltagare rapporteras vid Vannholmen vid inloppet i Stigfjorden. Resulaten publiceras på www.stss.se

Starten är på Askeröfjorden, strax norr om Tjörnbron. Tävlingen seglas medsols med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. Hundratals åskådare brukar följa kappseglingen. Målgången kan endast följas via båt.

Tjörn Runt by COWI vänder sig till både deltagare, publik och alla som vill vara med och ta del av seglarglädje. En mötesplats för alla. De bästa åskådarplatserna i år blir vid Åstol, Kårevik/Rönnäng, Kyrkesund och naturligtvis vid Tjörnbron.

Som tidigare år dominerar entypsbåtarna där IOD-seglarna sluter upp med elva anmälda deltagare, Cumulus med sju, IF med sju och Nordisk Folkbåt, H-båt och Express med sex båtar vardera.