19 augusti, 2022

F18 Raid World Championships Dag 2. Svenskt i ledning efter två dagars segling

Det svenska teamet Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren ligger just nu på första plats efter fyra deltävlingar. Genom konsekvent segling och bra båtfart har man på allvar tagit upp kampen med de långt mer rutinerade belgiska och australiensiska teamen.

Inför torsdagens seglingar var det prognoser om svaga vindar, vilket gav seglarna sovmorgon. Först klockan 11 gick startskottet men det fick även vinden att vakna till liv. 4–5 m/sek och banan mot Sandhamn bjöd på en lång kryss.

Någon timme efter start letade sig båtarna ut i den yttre skärgården och sakta rullade dimman in från nordost. Dagen bjöd på en del taktiska utmaningar där det gällde att hitta vriden i diset och dimman.

De som gjorde det bäst var belgarna Patrick Demesmaeke och Olivier Gagliani i båda racen. Men tack vare konsekvent och säkert genomförande av dagens seglingar med en fjärde och en andra plats, är Rasmus och Jacob i ledning inför fredagens långa segling upp genom den norra ytterskärgården med Svenska Högarna som yttersta rundning. Men det skiljer bara två poäng mellan de tre toppbåtarna.

Fredagen ser ut att bli raiden höjdpunkt med tre race i den yttersta skärgården men rundning av Svenska Högar slut mål på Fejan.

Bilder: Malcolm Hanes.

Följ tävlingen:
Stockholmarchipelagoraid.com