22 augusti, 2022

Hemmaseger för Åmålsviken i Allsvenskan i segling

Hemmaklubben Åmålsviken imponerade i tredje tävlingen av årets Allsvenska i segling. När Allsvenskan för första gången avgjordes på Vänern så visade rutinerade Thomas Skålén och hans besättning vilka som behärskade förhållandena bäst när de seglade hem segern.

En allsvensk tävling avgörs i korta race med sex båtar i varje startfält. Totalt under en helg blir det 15 race för varje klubb. Och sedan en final för de sex bästa. Av dessa 16 race vann Åmålsviken sex och missade bara en topp-tre plats i ett av racen.

Förutom Thomas Skålén bestod Åmålsvikens lag av Gustav Skålén, Katrin Steverding, Fredrik Pettersson och Signe Pettersson.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har seglat otroligt bra, lite över vår förmåga tror jag nästan, säger Tomas Skålen och fortsätter:
– Vi har nog inte haft jättemycket fördel av att segla på hemmaplan. Här inne i viken brukar vi aldrig segla, eftersom det är så stökiga vindar nära land. Vi brukar segla längre ut.

Allsvenskan avgörs under tre dagar och det var GKSS som började bäst och efter fredagens fyra inledande race låg de i topp med serien 1-2-1-1. Tvåa var Ljungskile två poäng efter. Då var Åmålsviken inte bland de tre bästa.

Lördagen bjöd sedan på fantastiska förhållanden med sol och en vind som ökade allt eftersom dagen gick. Stundtals låg vinden på 6–7 m/s.

GKSS fortsatte att segla bra på lördagen men då hade även Åmålsviken kommit i gång. Hemmaklubben klättrade till andraplatsen och var bara tre poäng bakom GKSS inför sista dagen.

På söndagen fungerade inget för de unga seglarna från GKSS. Från att ha vunnit åtta av elva race i inledningen gick det inte alls i avslutningen. I de fem racen fick de serien 6-1-6-6-2. Åmålsviken däremot radade upp serien 1-3-1-3-2.

I finalen stod dubbla poäng på spel – och det blev oerhört dramatiskt. Ljungskile startade bäst och hade en klar ledning samtidigt lyckades Thomas Skålén segla på första märket och fick snurra 360 grader.

– Jag har aldrig fått så mycket skäll som när jag gick på märket vid första kryssrundningen. Men sedan har vi ju lite flyt och hittar rätt, berättar Thomas.

Flyt eller rutin, hur som helst så seglade Åmålsviken upp sig från sista till första plats i finalen och vann därmed hela tävlingen. Nu har klubben ett mycket bra läge att segla hem segern i Allsvenskan 2022. Men det kommer att bli tufft. KSSS är regerande allsvenska mästare och de är på andra plats i den allsvenska tabellen. Sista tävlingen avgörs på deras hemmavatten – Baggensfjärden i Saltsjöbaden 16–18 september.

De tre sista lagen efter den fjärde tävlingen får kvala för att försöka behålla sin allsvenska plats 2023. Kvalet avgörs i Marstrand 15–16 oktober.

 

Allsvenskan 2022 – efter tre av fyra tävlingar

 1. SS Åmålsviken          9 poäng
 2. KSSS                 14
 3. Sotefjorden SS        15
 4. GKSS                 16
 5. Halmstad SS          22
 6. Gamla Stan YS        22
 7. Ljungskile SS          25
 8. Stenungsund SS       25
 9. Hjuvik BK             29
 10. Ekerö BK             29
 11. Malmö SS            29
 12. Skanör BK            33
 13. Upsala SS             34
 14. Ekolns SK             35
 15. Stockholm 606-klubb  40

————————————

 1. Örnsköldsvik SS       41
 2. SS Kaparen           46
 3. Strängnäs SS          49

Foto: Daniel Stenholm.