22 augusti, 2022

Full action i F-18 Raid World Championship 2022

Lördagen 20 augusti bjöd på riktig actionsegling för seglarna i Full action i F-18 Raid World Championship 2022. Den utlovade starka och byiga sydvästen kom verkligen och fältet sköt iväg i en undanvindsstart med farter uppemot 20 knop och där minsta misstag riskerade att leda till en vurpa misstag segling var det fullt fokus.

Efter en kort kryss utanför Kapellskär blev det en episk halvvind ner mot Blidösund. Uttrycket i besättningarnas ansikten pendlade mellan stora leenden och uppspärrade ögon.

Det var mycket jämnt i toppen, men Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren tog tidigt ledningen och det belgiska teamet Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani låg längre ned i fältet. Belgarna har dock en unik förmåga att arbeta sig upp genom fältet och seglade oerhört stabilt i den hårda vinden. Vinden var byig och pendlade mellan 10 och 14 m/sek, trots detta var det få kappsejsningar och inga större haverier.

Foto: Malcolm Hanes.

Däremot hade det varit en dramatisk natt på Fejan. Strax efter midnatt kom ett åskväder in från sydost och vinden tog i med en fruktansvärd kraft, över 20 m/sek mättes upp vid Remmaregrund, och in i Fejan hamn blev byarna ännu starkare. Den kraftiga vinden tog tag i en F18 katamaran som låg förtöjd tillsammans med en av säkerhets-RIBarna. Båda båtarna lyfte och la sig uppe på flytbryggan. Otrolig nog blev det inga skador på båtarna och bägge kunde användas under lördagens race.

Det blev ytterligare en rykande halvvind över Gälnan in mot Nässlingen. På vägen fick Jakob och Rasmus ett tekniskt problem som ledde till en kappsejsning och trots att de snabbt kom igång igen ledde det till att de släppte Demesmaeker, Gagliani och ytterligare två team framför sig. Även australiensarna gjorde ytterligare en habil segling och ligger nu på tredje plats i totalen. På grund av ökande vindar beslöt tävlingsledningen att inte genomföra fler seglingar på lördagen.

Det innebär att podiet efter sju genomförda seglingar ser ut som följer:

  1. Patrick Demesmaeker,Olivier Gagliani Belgien    202 poäng
  2. Jakob Lundqvist, Rasmus Rosengren Sverige    196 poäng
  3. Brett Burvill, Bailey Skewes Australien    179 poäng

Resultat: https://www.stockholmarchipelagoraid.com/onb2022/