1 september, 2022

X Shore lanserar ny och mycket billigare modell – X Shore 1

En ny båt anpassad för en bredare marknad till ett attraktivare pris ska ta den ledande elbåtstillverkaren X Shore närmare visionen om ett hållbart båtliv.

Pressmeddelande:

Klimat- och teknikbaserade elbåtsföretaget X Shore, som driver nästa generations elektriska, tysta och uppkopplade båtar, har idag 1 september aviserat sin senaste modell, X Shore 1. Den nya båten är sprungen ur X Shores senaste teknologi, hållbara produktion och unika skandinaviska design, till ett attraktivt pris utan att kompromissa på vare sig prestanda eller funktion.

X Shore 1 kommer att kosta 99 000 Euro plus moms – ungefär en tredjedel av priset jämfört med andra högpresterande elbåtar. Det bör innebära cirka 1,3 Mkr för en färdig båt inklusive moms.

Båten byggs i X Shores egna fabrik, Industries 1 i Nyköping, och kommer att finnas i två modeller: Top och Open. De första beställningarna levereras till säsongen 2023.

I sitt pressmeddelande skriver X Shore bland annat: ”Den pågående elektrifieringen av båtar är en avgörande faktor för att bromsa klimatförändringarna, främja en mer hållbar global ekonomi och nå de globala målen om minskade koldioxidutsläpp. X Shore ökar därför produktionskapaciteten markant för att kunna erbjuda ett avsevärt förmånligare pris för konsumenten, och påskynda övergången mot ett hållbart båtliv.”

Utsläpp från högpresterande fossildrivna motorbåtar är anmärkningsvärt höga. 50 timmar på vattnet för en 6–10 meter lång motorbåt genererar ett koldioxidutsläpp motsvarande sju flygresor tur- och retur mellan New York och Centraleuropa. Utöver utsläppen har ljudnivån från motorbåtar en negativ effekt på omgivningen, och enligt International Maritime Organisation påverkas det marina livet både på kort och lång sikt.

– För att erbjuda elbåtar till så många som möjligt är det viktigt att vi lanserar flera modeller och alternativ som tillfredsställer de olika behov och önskemål som finns. Det är helt avgörande att X Shore 1 når marknaden med en konkurrenskraftig prisbild, för att kunna utmana fossilbåtar och snabba på övergången till det mer hållbara alternativet. Lika viktigt är det att X Shore inspirerar en ny generation båtägare att ta det första steget, och göra det tydligt att elbåtar inte är ett framtidsscenario utan finns tillgängliga redan idag. X Shore-båtar finns sedan länge hos konsumenter och de första X Shore 1-båtarna levereras lagom till nästa båtsäsong, med en kapacitet på två båtar per dag när produktionen sätter igång. X Shore är en hyllning till vårt svenska arv – en innovativ produkt designad med funktionalitet och hållbarhet genom alla led. Från produktion, till användning och livslängd, säger Jenny Keisu, vd på X Shore.

X Shore grundades på de tre pelarna hållbarhet, teknik och design. Med den grunden har man satt en kurs mot långsiktig hållbarhet som banar väg för en framtid med nettonollutsläpp genom ny teknik, innovativ utveckling, smart design och hållbara material.

X Shore 1 har en mängd funktioner som gör den till den optimala båten för en dag på vattnet med möjlighet till övernattning. Exempel på sådana funktioner är den öppna akterspegeln med badbrygga som är anpassad för vattensport, den justerbara solbädden och stolarna som öppnar för varianter av sociala ytor, och mittgången som leder upp till det rymliga soldäcket täckt av kork. Beroende på väder finns alternativ för solsegel eller regnkapell. X Shore 1 kommer i tre specifikationer: Utility, Performance och Premium.

X Shore 1 har liknande prestanda som X Shore Eelex 8000 men bara ett batteri, vilket minskar både kostnaderna och koldioxidavtrycket för kunderna. Storleken möjliggör också enklare transport till köparen, eftersom båten ryms i de containrar som används för global frakt.

X Shores interna produktionsmetoder för delar av båten, som exempelvis skrovet, är helt unika för sin skala och genererar högpresterande komponenter som kräver betydligt mindre material. X Shore använder sig av pre-preg, en kombination av glas- och kolfiber för att hitta den bästa prestandan utifrån vikt och hållbarhet. Slutresultatet är en lättare båt med bara ett batteri på 63 kWh. Att använda kork till skrovet istället för teak ger ytterligare miljöfördelar.

Specifikation för X Shore 1

 • Pris: Från 99 000€ (exkl. moms)
 • Modeller: Open, Top
 • Längd: 6,5 m / 21 fot
 • Bredd: 2,23 m / 7,3 fot
 • Djup: 0,65 m / 2,13 fot
 • Höjd: 1,66 m / 5,4 fot 1,66 m (Open), 2,19 m / 7,18 fot (Top)
 • Vikt: 1,7 ton (Open), 1,77 ton (Top)
 • Elmotor: 125 kWh
 • Toppfart: 30 knop
 • Marschfart: 20 knop
 • Batteri: 63kWh
 • Räckvidd: 50 nautiska mil (vid lägre hastigheter)
 • Laddning: 20–80 % 1,5 timmar (22 kW) / 4,6 timmar (7,3 kW) / snabbladdning 50 min (45 kW)
 • Display: Stor touchscreen

Info: https://xshore.com/