2 september, 2022

Women on Water – Sveriges bästa kvinnliga seglare

Helgen 3–4 september arrangeras Women On Water (WoW) i Jungfrusund utanför Stockholm. Tolv av Sveriges absolut bästa dambesättningar kommer till start i en actionfylld tävling i korta landnära sprintrace.

WoW är årets höjdpunkt för många av Sveriges bästa kvinnliga seglare. Det är en tävling för klubbar och enbart kvinnliga besättningar. En besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande, samtliga ska representera samma klubb.

Förutom äran så erbjuds vinnande klubb en plats på SM i sprintsegling 24–25 september. Men framför allt är vinnaren kvalificerad för finalen av Womens Sailing Champions League 2022 som arrangeras i Schweiz 7–9 oktober – en tävling som lockar Europas absolut bästa kvinnliga seglare.

För två år sedan vann Johanna Bergqvist från Hjuvik det årets upplaga av Women on Water och hon fick därmed en plats i finalen av Womens Sailing Champions League 2021 som avgjordes i Cascais utanför Lissabon. Där stod Johanna och hennes besättning för en ren uppvisning när de i stor stil seglade hem guldet i finalen. Det var första gången en svensk besättning vann Sailing Champions League – till och med första gången en svensk besättning var på pallen.

Women on Water är ett kappseglingsevenemang enligt ett koncept som har sitt ursprung i Danmark. Sverige arrangerade sin första WoW-tävling i Stockholm 2019 och Seglarförbundets ambition är att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen. Tävlingar med enbart kvinnliga besättningar har blivit mycket uppskattat och attraherar såväl tävlande som publik.

– Det är viktigt att vi tar fasta på det stora intresset och den höga nivån vi har på svensk damsegling. Vi har många starka team inom kölbåtssegling som vi måste förvalta. De finns i olika delar av landet, i olika klubbar – stora som små. Och de finns i olika åldrar. Vi vill hjälpa till att stärka dem, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Seglarförbundet.

Tävlingen kommer att live-sändas på Youtube och Facebook och filmas från drönare, ombordkameror och landkameror. Dessutom blir det reportage, intervjuer och analyser.

Länkar till sändningarna: YouTube lördag: https://youtu.be/G7kvLWG_1tM YouTube

söndag: https://youtu.be/7z5XWfWh2_Q

Facebook: https://fb.me/e/24ivFfHbt

Foto: Neuza Aires Pereir (Hjuviks i Womes Sailing Champions League 2021) och Claes Lundin (WoW 2020).