4 september, 2022

Team Enander vann Women on Water

Team Thea Enander från Ljungskile Segelsällskap seglade hem segern i årets upplaga av Women on Water som avgjordes på söndagen i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm.

Ljungskile tillhörde inte de stora förhandsfavoriterna och inför finalen var de fyra poäng efter Team Sandra Sandqvist, KSSS. Men ingen i Ljungskile visste hur de låg till inför finalen.

– Vi hade ingen koll på resultaten. Vi gick in i finalen och hade verkligen ingen aning. Vi tänkte bara att vi kör. Antingen blir vi sexa eller så blir vi etta. Men vi trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Thea Enander.

Men efter en rafflande final i extremt lätta vindar stod Team Thea Enander som vinnare av årets Women on Water. Teamet seglar för Ljungskile Segelsällskap och består av Hanna Wallström, Thea Enander, Tova Källerfelt, Stina Palm och Lydia Spencer Smith.

Första dagen av Women On Water bjöd på väldigt svåra och lätta vindar. Vindvriden avlöste varandra, men det gick ändå att genomföra tolv kappseglingar på lördagen. Det innebar att varje besättning seglade sex kappseglingar var och den besättning som var bäst i de knepiga förhållandena, under första dagen, var Sandra Sandqvist från KSSS.

Sandra, som var en av förhandsfavoriterna, vann tre kappseglingar och var tvåa i de övriga. Riktigt bra och stabilt seglat. Hemmaseglaren Sanna Häger låg tvåa och Thea Enander från Ljungskile trea efter första dagen. Båda dessa hade också tre vinster vardera.

På söndagen var förhållandena de samma som på lördagen, det vill säga nästan enbart extremt lätta vindar och svårseglat.

I finalen gjorde de sex främsta upp om medaljerna och dubbla poäng stod på spel. Sandra Sandqvist var då i ledningen fyra poäng före Thea Enander. Thea och hennes besättning behövde alltså vara tre platser bättre än Sandra – och det lyckades de med efter en första kryss där Thea gick till höger och Sandra gick till vänster. Det visade sig att Thea valde rätt och hon rundade första kryssmärket som etta medan Sandra rundade som sista båt. Och redan då var finalen mer eller mindre avgjord.

Slutresultat Women on Water 2022:

 1. Team Thea Enander, Ljungskile SS
 2. Team Sandra Sandqvist, KSSS
 3. Team Sanna Häger, Ekerö BK
 4. Team Beata Törneman, GKSS
 5. Team Isabelle Lindsten, Värmdö JS
 6. Team Kristina Hedström, GKSS
 7. Team Therese Ahlström Brodowsky, Stockholms 606-klubb
 8. Team Liv Gyllfors, KSSS
 9. Team Kristina Pierrau, KSSS
 10. Team Ysse Berntson, Gamla Stans YS
 11. Team Åsa Tryselius, Ekerö BK

Foto: Claes Lundin.