5 september, 2022

Västerås stad bygger ny fritidsbåtshamn – krav på giftfri båtbotten

Västerås stad anlägger fler Vågholmar vid Öster Mälarstrand. Med den befintliga blir det totalt fyra. Innanför de nya Vågholmarna bygger staden en ny fritidsbåtshamn.

Holmarna byggs från muddermassorna från projektet. På holmarna skapas ett nytt friluftsområde.

– Det känns kul att slutföra projektet med Vågholmarna. Att bygga öar för att skapa fler båtplatser och ett friluftsområde är både unikt och spännande. Fritidsbåtarna blir större och behovet av djupa platser ökar, men i stället för att muddra i våra befintliga hamnar är nya Vågholmar både bättre för miljön och mer ekonomiskt. Det blir också fina och sjönära platser för västeråsarna som inte har egen båt, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

De nya Vågholmarna byggs i två etapper. Den första etappen är att bygga upp de tre nya holmarna med muddermassor och att skapa en fritidsbåtshamn för nästan 200 båtar innanför holmarna. De nya holmarna får inte beträdas under tre år då muddermassorna som de är fyllda med inte är stabila. När de är stabila görs de i ordning till ett nytt friluftsområde för västeråsarna.

Som ett i led i att göra Mälaren renare måste man kunna visa upp intyg eller bevis på giftfri båtbotten för att få hyra de nya båtplatserna på Vågholmarna. För att minska miljöpåverkan i Mälaren driver Västerås stad en båtbottentvätt och erbjuder även en tjänst för mätning av gifter i båtbottenfärgerna.

 

Bildtext: Västerås nya fritidsbåtshamn med plats för 200 båtar.