8 september, 2022

Sweboats flytande båtmässor lockade tiotusentals besökare

Sensommarens flytande båtmässor samlade tiotusentals båtälskare på tre olika platser i Sverige. Sweboat arrangerade i år både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med öppet Varv på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm.

– För många företag i båtbranschen är mässorna en viktig finalspurt på säsongen och leder till affärer under såväl som efter mässan, säger Mats Eriksson, vd Sweboat.

Enligt Sweboats branschenkät om hur försäljningen har gått säsongen 2022 står branschen stark – trots hot som höjda räntor, dyrare elpriser och oroligheterna i världen. Och mässorna verkar ha givit en extra boost för många i båtbranschen även i år.

– Många utställare vittnar både om god försäljning på plats under mässorna och flera intressanta möten och kontakter att följa upp under hösten, säger Mats Eriksson.

Allt på Sjön slog besöksrekord

Allt på Sjön i Gustavsberg 2–4 september blev en riktig publiksuccé med besöksrekord på lördagen med 13000 besökare. Totalt under helgen besöktes mässan av cirka 24 000 personer, vilket ligger i linje med tidigare år.

– Det är fantastiska siffror, säger Malin Troberg Lindén som är mässansvarig på Sweboat. Dessutom verkar utställarna oerhört nöjda med mässan, vilket är det viktigaste för oss som arrangörer.

– Under lördagen gjorde publiktrycket att det stundtals var trångt med parkeringsytor och det är något vi återigen kommer att se över inför nästa år, säger Malin Troberg Lindén som passar på att tacka alla besökare och Värmdöbor för tålamodet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jennifer Glans/Sweboat.

Västkustens mässor lockade båtfolket

På Västkusten var det första året som Sweboat arrangerade två mässor samtidigt – både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös höll öppet 26–28 augusti. Trots det ostadiga vädret på Västkusten ansåg de flesta utställare att intresset hos de besökare som trotsade regnet var stort.

– Båtfolket är vana vid skiftande väderlek, så de som var motiverade kom till våra mässor och var inte särskilt bekymrade över regnet, säger Malin Troberg Lindén. Däremot valde nog en del av dem som mest är lite nyfikna att stanna hemma i år.

Besökarantalet på Marstrand låg i år på knappt tiotusen, vilket är en minskning gentemot tidigare år. Anledningen kan vara en kombination av kraftiga skyfall och flytten av samtliga segelbåtar och relaterade tillbehör till Orust. På Orust görs inga mätningar, men arrangörerna konstaterar en märkbar ökning med tanke på att alla segelbåtar och tillbehör är samlade på samma plats.

Mässorna kommer tillbaka nästa år

Allt på Sjön i Gustavsberg arrangeras nästa år den 1–3 september och är Sveriges största flytande båtmässa, i år med över 240 nya båtar 75 tillbehörsutställare. www.alltpasjon.se

Marstrand Motorboat Show arrangeras nästa år den 25–27 augusti och är Västkustens största flytande båtmässa, i år med över 135 båtar www.marstrandmotorboatshow.se

Orust Sailboat Show med Öppet Varv arrangeras nästa år den 25–27 augusti och är den enda renodlade segelbåtsmässan i Sverige. www.orustsailboatshow.se