21 september, 2022

Ubåt för alla – dyker till 100 m med två personer ombord

Företaget U-Boat Worx ökar produktionen rejält för sin ubåt NEMO. De säger sig även genomföra en prisrevolution för ubåten som nu kostar 545 000 Euro, cirka 7,4 kr med svensk moms.

Enligt tillverkaren är priset cirka 80 procent lägre än hos motsvarande tillverkare. NEMO är även den enda seriebyggda ubåten på marknaden med målet att ha levererat 1 000 båtar till 2030.

U-Boat Worx i Nederländerna har fokuserat på att sälja tvåsitsiga båtar. De finns i två versioner – NEMO 1 och 2 – där den ena når ner till 100 m djup. Priset för de två modellerna är 545 000 respektive 590 000 Euro plus moms.

De här ubåtarna är byggda i lätta material och mycket kompakta. Kundgruppen är båtar och yachter i alla storlekar. Den första modellen levererades 2021 och har hyllats av ägare och förare för att vara lätthanterlig.

Det är det holländska företaget och ubåtstillverkaren U-Boat Worx som har tidigare visat världens första 35 m Under Water Entertainment Platform (UWEP). Den har en kapacitet för upp till 120 gäster, exklusive besättning. Båten har över 150 m² golvyta som kan användas för en mängd olika användningsområden – till exempel en undervattensrestaurang med 64 platser, ett undervattensgym eller ett undervattenscasino. Gästerna får uppleva dykning ner till 200 m i hög komfort och under tiden kan de gå runt i båten som på ett kryssningsfartyg.

Fjorton fönster gör att gästerna kan ta del av undervattensvärlden. Det finns även en hel del yttre lampor som lyser upp omgivningen och lägger till en extra dimension. Ubåten drivs på batterier och kan fungera nonstop i 24 timmar. För gästernas bekvämlighet är den luftkonditionerade UWEP helt trycksatt, så det finns inget behov av dekompression.

– UWEP kommer att skaka om både ubåts- och besöksnäringen och leda vägen i skräddarsydda undervattensevent”, säger U-Boat Worx vd och grundare, Bert Houtman.

– Vi kommer inte bara att presentera en fantastisk upplevelse för den mest kräsna kundkretsen, utan också en affärsmöjlighet som kommer att gynna entreprenörer och bidra till vår förståelse av haven.

Var de första ubåtarna från U-Boat Worx ska användas är inte klart än, men företaget säger att de talar med flera entreprenörer om saken.

Fakta NEMO 1:

Längd:                     2,55 m

Bredd:                      2,22 m

Höjd:                        1,48 m

Vikt:                         2 100 kg

Fart:                         3 knop

Räckvidd:                 3 timmar

Maxdjup:                  100 m

Info:                         https://nemo-submarine.com/