27 september, 2022

Joystick Docking för singelinstallation med drev och bogpropeller

Volvo Penta lanserar ett revolutionerande joystick dockingsystem för singelmotorer med drev. Det integrerar styrning, bogpropeller, växling och motorns varvtal i ett enkelt handhavande med joystick.

Den svenska tillverkaren är först i marinindustrin med att integrera styrning av diesel singelinstallation med bogpropeller i ett system. Det finns liknande system för utombordare i singelmontage, men de klarar inte av att hantera även bogpropellern i dagsläget.

Volvo Penta har tidigare lanserat sitt dockingsystem för flera motorer och Aquamatic drev. Det här systemet fungerar ungefär likadant med en knapp för ”Docking” på joysticken. Därmed blir hanteringen av båten enklare och mindre stressig i hamnar med mera.

En finess som gör det nya systemet enkelt att använda är en styrfunktion på joysticken. Båtens förare för båtens joystick i den riktning som båten ska styras och så kör den dit. Betydligt enklare än många andra system på marknaden.

Det finns även möjligheter att koppla ihop funktionerna med Volvo Penta Glass Cockpit system, som sedan integrerar Volvo Penta Auto Pilot – allt kontrollerat med en enda joystick.

Volvo Penta erbjuder Joystick Docking för nya singel Volvo Penta Aquamatic sterndrive DPI-installationer och som eftermontering för existerande Volvo Penta DPI-installationer. Det kommer även en version utan bogpropeller.

Volvo Penta lanserade sin första joystick-kontroll 2006.