28 september, 2022

Iguana Yachts sjösätter eldriven amfibiebåt på bärplan

Iguana Yachts är kända för sina amfibiebåtar med larvfötter. Nu kommer även en eldriven variant med bärplan av denna märkliga och mångsidiga farkost som har en toppfart på 30 knop.

Iguana Foiler premiärvisades under Cannes Yachting Festival 2022 i början av september. Med den här båten tar Iguana sitt koncept ett steg vidare samtidigt som de säger sig presentera en mer miljövänlig lösning. Det franska företaget säger att de har fått förfrågningar om en eldriven variant av sin amfibieskapelse och därför försett den med en elektrisk utombordsmotor på 300 hk.

Iguana är en båt som inte känner gränser på samma sätt som traditionella båtar. den kan köras i sjön, men tar sig också upp på land med sina inbyggda larvfötter.

Prestanda i sjön är imponerande. Enligt tillverkaren kan den 10 m långa båten köra i 30 knop med eldrift. Räckvidden är upp till 50 sjömil tack vare rejäla batterier.

Anledningen till att båten kommer så pass långt är de inbyggda foilsen (bärplan), som minskar elförbrukningen med 50 procent. Bärplanen kan dras in i båten för säker manövrering i hamnar eller om sjön blir för hög.

Elmotorn kommer från norska Evoy, som premiärvisade sin 300 hk elutombordare i Cannes men då i en Axopar 25. Båten kan sedan 2016 även fås med eldrift och ett 400 Voltssystem för körning på land.

Fakta Iguana Foiler

Längd:                       10 m

Bredd:                        3,10–5,0 m

Vikt:                           4 050 kg

Personer:                   8

Fart på land:              6,5 km/h

Elmotor:                     300 hk Evoy

Fart i sjön:                  30 knop

Räckvidd:                  50 M

Batterier:                    120 kWh