6 oktober, 2022

Seglingens Mästare 2022 avgörs i Marstrand

I helgen (8–9/10) avgörs Seglingens Mästare i Marstrand. Inte mindre än 48 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare. Och de utmanas av hela svenska kappseglingslandslaget som alla fått ”wildcard” till tävlingen.

Förutom 45 SM- och JSM-vinnare så har även några ”wildcards” delats ut, bland annat till de nyblivna Europamästarna Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed), och till silvermedaljörerna på både EM och VM i 49erFX under 2022, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler.

På startlinjen kommer också rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern att blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Förutom OS-, VM- och EM-medaljörerna är övriga medlemmar av det svenska kappseglingslandslaget på plats som besättningsmedlemmar i olika team.

Även svenska mästaren i E-segling, Joakim Romell och svenska mästaren i Parasegling, Mats Komstedt, finns på startlinjen. Och i Optimist kille är det en ren familjebåt med Henric, Martin, Karin och Johan – alla med efternamnet Wigforss.

Nio av de 48 besättningarna har en kvinna som skeppare. De kommer främst från JSM-klasserna.

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och åtta båtar tävlar i varje race.

Det som gör Seglingens Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare, även om han eller hon tillhör yppersta världseliten.

Reglerna säger att inbjudna skeppare väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med.

Seglingarna avgörs i korta landnära race som är lätta att följa från land. De som inte har möjlighet att vara på plats i Marstrand kan ändå se racen på nära håll eftersom de sänds live på Youtube.

Följ seglingarna live här: Lördag: https://youtu.be/yJ9Qraau_Mw Söndag: https://youtu.be/pkgMOkE13h0

Bilder från Seglingens Mästare 2021. Fotograf: Daniel Stenholm (Seglingens Mästare) och Alberte Lindberg (porträttbilder).