14 oktober, 2022

Jonas Bergstedt målar Eriksberg i vattenfärg

Den 8–10 april 2022 hade Eriksberg Boat Show sin första flytande båtmässa i samarbete med Göteborg & Co. Mässan var en stor succé och lockade 35 000 besökare under de tre dagarna och bakom Eriksberg Boat Show mässannonser och program i akvarell står konstnären Jonas Bergstedt.

Jonas Bergstedt, 55, är född och uppvuxen i Göteborg. Målandet är en stor del av honom och han har ägnat sig åt sin konstform så länge som han kan minnas. Bland alstren finns de fina akvareller som syns i annonserna för Eriksberg Boat Show.

– Jag blev tillfrågad och kunde givetvis inte tacka nej. Ett kul uppdrag som också ses av många, berättar Jonas.

Att behärska tekniken är inget som kommer av sig själv. Det krävs både kunskap och många års praktik om det ska bli bra. Jonas räknar sig som självlärd men har även genomgått kurser i akvarellteknik och kroki. När han reser bort är akvarellådan och några penslar nästan alltid med.

– Jag minns när vi var i Grekland för några år sedan. Efter några dagar hade jag målat så mycket akvareller att hotellägaren tyckte vi skulle ordna en utställning i hotellträdgården. Och så blev det. Det hela avslutades med mat och vin under ett stort olivträd för alla som var där. Ett kul minne faktiskt.

Till vardags jobbar Jonas som grafisk formgivare, närbesläktat med akvarellmåleriet tycker han.

– Ja, mycket är likt. I bägge fallen handlar det om komposition och färgsammansättning. Men i akvarellen har du även ljuset att tänka på, jag tror faktiskt att ljuset är viktigare än färgen. Saknas det blir målningen platt och tråkig.

Mycket av inspirationen till Jonas tavlor hämtar Jonas från hemstaden Göteborg och från kusterna runtomkring. Till en början var det uteslutande motiv från västkusten och under åren har det blivit nästan alla fyrar i Göteborg och Bohuslän. Sedan kom en känsla av att vilja förnya sig.

– Jag minns när jag tog Älvsnabben hem en sen kväll och såg Göteborg i ett vackert kvällsljus. Väl hemma var jag nästan tvungen att testa måla det jag sett.

Efter det har Jonas målat mycket och många vyer från staden.

– Vet kanske inte om Göteborg är en vacker stad som helhet, men det finns i alla fall mycket vackra platser här. Mitt favoritområde är faktiskt hamnen, Eriksberg och Klippan. Här blåser det ofta lite grann, men det måste man gilla. Annars är man ingen riktig göteborgare.

Fakta om Jonas Bergstedt

Jonas har sedan 1990-talet haft regelbundna konstutställningar både i Sverige och utomlands, bland annat på Hole Art Center i Oslo. Sommaren 2003 och 2004 blev han inbjuden som gästmålare på Højskolen Diget i Skagen, Danmark. Han har också gjort Swedish Arts konstkalender för 2005 med Västkustakvareller med motiv hämtade runt Sveriges kuster.