17 oktober, 2022

Helt återvinningsbar båt från kanadensiskt elmotorföretag

Kanadensiska Vision Marine Technologies har blivit kända för sina stora och eldrivna utombordare. Nu ska företaget börja tillverka 100 procent återvinningsbara båtar för den amerikanska marknaden. En av samarbetsparterna är ett företag som även säljer Axoparbåtar.

Många av förbättringar för miljön som vi har sett på bil- och motorsidan tog sin början i USA. De amerikanska miljömyndigheterna EPA (Environmental Protection Agency) har flera gånger infört regler som därefter införts över hela världen. Katalysatorer i bilar, som infördes i mitten av 70-talet, är kanske det bästa exemplet.

Nu presenterar Vision Marine sin första helt återvinningsbara båt med namnet The Phantom. Utvecklingen sker i samarbete med Nautical Ventures Group, som bland annat säljer Nimbus och Axopar i Florida.

w

Den nya båten är i första hand avsedd för den amerikanska båtmarknaden. Vision Marine Technologies har bildat ett partnerskap med Nautical Ventures Group som sin enda och exklusiva distributör av en helt återvinningsbar rotogjuten plastbåt för delstaten Florida och ett icke-exklusivt återförsäljaravtal för distributörer för USA.

Vision Marines designers och tillverkningsteam använder sig av återvinningsbar polyetenplast i sin rotoformningsprocess för att producera ett lätt, osänkbart och oförstörbart skrov som bekvämt rymmer en besättning på tio personer. Den ska kunna hantera alla utombordsmotorer på upp till 50 hk.

The Phantom är redan USCG-, CCG- och CE-certifierad. Båten ska tillverkas i ett omfattande utbud av färger och stilar. Den blir osänkbar och byggs i ett plastmaterial som kräver minimalt underhåll. Maximal flytförmåga ska uppnås med frigolit i skrovet.

Det lätta skrovet är från början anpassat för elmotordrift. Phantom är 30 procent lättare än sin motsvarighet i glasfiber.

Info: https://visionmarinetechnologies.com