1 november, 2022

Första skrovet för Hallberg-Rassy 69 knäckt ur formen

Det första skrovet till Hallberg-Rassys nya flaggskepp på 69 fot har knäckts ur formen. Nu kommer strukturella skott och däcket att monteras hos Hallberg-Rassy Marinplast i Kungshamn i Sotenäs på svenska Västkusten.

I december kommer första kompletta skrovet att stå på plats i huvudvarvet Hallberg-Rassy Varvs AB i Ellös på Orust. Första exemplaret kommer att segla vintern 2023–2024.

Hallberg-Rassy 69 blir den största båt som någonsin byggts av Hallberg-Rassy. Detta flaggskepp kan hanteras av en familjebesättning, genom begreppet knappsegling. Ordet knappsegling är för övrigt inregistrerat varumärke för Hallberg-Rassy med ensamrätt.

Exteriören är graciöst elegant med sina svepande linjer. Däcket är osedvanligt rent och helt och hållet flushat för om masten. Däcksstuv­utrymmena är enorma. Sittbrunnen är ovanligt stor, har två L-form­ade soffor, ett rejält dimensionerat fast sittbrunnsbord i högglanslackat massivträ. Som option finns sittbrunnskyl. Sittbrunn­en är välskyddad av den Hallberg-Rassy-typiska vindrutan eller hardtopen. Rorsmansplatsen är oexponerad och har gott skydd genom en rejäl sarg runt om.

Inredningen ligger i en nivå från för till akter, vikt­igt för att röra sig obehindrat, oavsett om det är under segling eller för ankar eller i hamn. Det finns ovanligt mycket naturligt ljus, med åtta skrovfönst­er. Man sitter i salongen och ser ut genom de stora skrovfönstren. Det ger full kontakt med omvärlden, samtidigt som persienner lätt kan dras för om insyn eller solljus inte önskas. En normallång person ser stående ut genom de stora salongsfönstren. Inredningskonceptet möjliggör walk-in closet, hytt för eventuell deckhand, och synnerligen generösa gästkabiner.

Motorn är ovanligt väldimensionerad, till och med för en Hallberg-Rassy. Det är en 6-cylindrig Volvo Penta D6-300 på 300 hk med en hög och flack vridmomentskruva med björnstarka 790 Newtonmeters vridmoment vid 2 100 varv per minut.

Maskinrummet är stort och har plats för mängd­er av teknisk utrustning, är väl ljudisolerat och lättåtkomligt för service och underhåll.

Det första exemplaret av Hallberg-Rassy 69 kommer att segla vintern 2023/2024.

Fakta Hallberg-Rassy 69

Längd ö a:                        22,22

Längd v l:                         19,70 m

Bredd:                               5,89 m

Vikt:                                   46,5 ton

Kölvikt:                              17,3 ton

Segelyta stand.:              224,4 m²

Motor:                               Volvo Penta D6-300

Diesel:                              2 200 liter

Vatten:                              1 700 liter

Info:                                     https://www.hallberg-rassy.com/sv/batar/hallberg-rassy-69