11 november, 2022

X-Power 33C i ny version med dubbla utombordare

X-Yachts första motorbåtsmodell – X-Power 33C – finns nu även i en modell med dubbla utombordare. Tidigare varianter av denna snygga båt med svenskutvecklat skrov har tidigare enbart funnits med V8 inombordardiesel.

Den danska segelbåtstillverkaren gjorde stora förändringar när de köpte båtmodellen som först utvecklades under namnet HOC 33. Då var det en helt svensk produkt med ett skrov från Petestep, som utvecklar effektiva skrov med goda egenskaper för snabba båtar. Petestep används av flera större båttillverkare i Europa.

Efter att den första modellen av X-Power 33C lanserades sålde varvet närmare 15 båtar, främst till båtägare som redan hade en segelbåt från X-Yachts. De märkte av en tydlig efterfrågan från kunderna på en modell med utombordare och har under hösten lanserat en sådan på Cannes Yachting Festival. Modellen har utvecklats i samarbete med Yamaha och Mercury.

Den första båten i utombordarserien lanseras med 2×300 hk. Den kommer även att erbjudas med mindre motorer såväl som singelmontage.

I versionen med utombordare blir X-Power 33C mycket användarvänlig eftersom den då kan styras med joystick. Båten får även active trim, adaptiv farthållare och förbättrade motordata i instrumenten via multifunktionsskärmar från Simrad.

X-Power 33C har flera goda egenskaper. Båten har en stor och rymlig sittbrunn med tre framåtvända säten och åtta platser i en stor soffa. Ljudnivån var låg redan från början ach sänks ytterligare med utombordarna.

Toppfarten med 2×300 hk utombordare anges till cirka 40 knop. Den nya modellen börjar levereras i början av 2024.

Fakta X-Power 33C

Längd:         10,2 m

Bredd:          3,1 m

Djup:            1,1 m

Vikt:              4 250 kg

Motor:          inombordare Yanmar 8 LV 320–370 hk

Utombordare 2×300 hk

Bränsle:       380 liter

Vatten:         108 liter

Hålltank:      38 liter

Info:              www.x-yachts.com