7 december, 2022

Har du kört fast i vassen?

Lyssna på din inre kompass och lär av ditt båtliv

Det händer oss alla någon gång i livet, att vi får en känsla att det är dax för en kraftig livsförändring. Kanske börjar det med en dröm om att göra något nytt, eller bara en känsla av att platsen du är på just nu inte längre är meningsfull. Jag har samtalat med många som nu efter pandemin befinner sig i nån form av “limbo-sinnestillstånd”. De har ingen aning om vad de vill, bara vad de inte längre vill ha. Detta låsta läge skapar ångest. Så vad kan man göra åt saken?

En orsak till att många upplever att de inte har något mål, inte ens en dröm, är för att vi varken är tränade till, eller utrustade med tillräckligt mycket “tyst tid” för inre reflektion. Allt medialt och digitalt brus, negativa nyheter om en hotfull omvärld och ständiga reklamavbrott kidnappar vårt medvetande och gör vår inre kompass omöjlig att uppfatta.

Samtidigt kan vi inte stänga av all extern input för då blir vi ensamma och deprimerade. För egen del flödar mina tankar som klarast när jag puttrar fram i några knop på en öppen fjärd, eller ligger förtöjd i en spegelblank hamn på vår klubbholme. Där blir den inre kompassen lättare att uppfatta och jag kan starta processen att göra drömmar till verklighet.

Men att ha fluffiga drömmar går bra ett litet tag. Så småningom måste de bli tydliga, annars är risken stor att du fastnar igen eller hamnar ur kurs. Precis som i båten, måste du veta vart du ska åka, vilken rutt du ska köra, hur lång tid det kommer att ta, samt vad du och dina närmaste behöver på färden. Om destinationen är långt borta behövs mindre delmål och de ska komma i rätt ordning.

Att påbörja en resa mot nya mål innebär garanterat utmaningar. Tvivel och misstro, både från dig själv och andra runtomkring dig som tycker att du blivit märklig. Som en stark vind kommer kanske krafter att vilja tvinga dig tillbaka till din gamla kurs. Eller så vänder vinden, tilltar i styrka och du väljer en säkrare rutt. Men den rutten har andra utmaningar, kanske fler markerade grund och tar längre tid. Att bege sig ut på en ny färdriktning innebär att ständigt behöva väga risker mot priset som du, dina nära och kära får betala. Nu och i framtiden. Är din förändring hållbar?

När du bestämt dig för en ny färdriktning kan du kallt räkna med att din egen kunskap är otillräcklig. Här misslyckas många som kopplar kunskap till prestige. Om du känner obehag och är rädd för att uppfattas som korkad, tänk så här: Du kan inget alls om båtmotorer men nu kräver din nya färd att du måste kunna göra underhåll på din motor. Vem vill du ha som lärare? Ja inte är det en hjärtkirurg! Var noga när du väljer de experter som kan hjälpa och lära dig det du behöver kunna för att nå ditt mål.

Slutligen, se upp för dina känslominnen, för de vill väldigt gärna hålla dig kvar i det förflutna. Tänk dig att du är i din båt och har precis lagt i backen för att påbörja färden mot ditt nya mål men du kommer ingenstans. Därför att kvar på bryggan finns hela ditt sociala sammanhang och alla de tankar, beteenden och känslor du levt med under flera år sitter i tamparna som du ännu inte har vågat släppa. Då blir det aldrig någon förändring och drömmen förblir bara en dröm.

Känner du att något av ovan stämmer in på dig? Vill du ha hjälp att formulera en ny dröm? Skicka mig ett E-mail och berätta!